Председателят на инициативния комитет, организирал днешния протест на тютюнопроизводителите в Гоцеделчевско, е починал.

След като на Мехмед Метушев му прилошало по време на протеста, той веднага е транспортиран в болницата, но от здравното заведение уточниха, че той е починал още в Спешния център.

В момента се провежда митинг и присъстващите тютюнопроизводители отдават минута мълчание в памет на Мехмед Метушев, предаде Фокус.

Очаква се всеки момент на протеста да пристигнат и депутати от Благоевградския регион.

Около 3000 тютюнопроизводители излязоха на протест на пътя Гоце Делчев - Доспат. Полицаите се оказаха безсилни да спрат огромната тълпа, която вървя пеша от разклона за Доспат до Гоце Делчев, информира e-79.com.

В града протестиращите блокираха кръговото кръстовище, както пътя за София, Сатовча и Хаджидимово. Тютюнопроизводителите се заканиха да блокират пътищата и през следващата седмица, като са готови дори да затворят границата с Гърция.

В протеста се включиха жителите на повечето неврокопски села. Стачкуващите са готови да останат на пътя и до вечерта.

Тютюнджиите искат достойно заплащате на тютюна, тъй като в момента изкупната цена е безкрайно ниска. Според тях реалната цена на тютюна трябва да е около 8 лв. за килограм.

Те настояват и за незабавно започване и на изкупната компания, тъй като с всеки изминал ден пада качеството на тютюна. Тютюнопроизводителите настояват и за субсидиите, които бяха спрени от правителството. Всички бяха категорични, че в момента водят живот на вересия.

Протестът на тютюнопроизводителите в Благоевградско е справедлив, тъй като правителството не изпълни обещанията си към тях, заяви Корнелия нинова от коалиция за България.

Тя изрази тревогата си, че реколта '2010 мухлясва и се изхвърля, като от това губи държавата.

Тя изтъкна, че хората мизерстват и нямат пари за хляб. По думите й в една демократична държава те имат право на протест и да отстояват законните си права. „Гласът им трябва да бъде чут", категорична бе Корнелия Нинова.