На този етап мерките срещу разпространението на коронавируса не притесняват бизнеса, но липсата на актуализация на бюджета - да. Това заяви пред Нова телевизия председателят на АИКБ Васил Велев.

Той бе категоричен, че кризата не си е отишла.

Велев обясни, че "бодряшките" изказвания как има голям ръст в икономиката за второто тримесечие всъщност се отнасят за голям ръст от ниска база, тъй като миналата година по това време е имало голям спад. По негови думи настоящият голям ръст едва компенсира големият спад от миналата година.

"Кризата не си е отишла, но тя е на петна. Ако не попаднеш в петното, си мислиш, че няма криза. Но ако попаднеш в петното, е много страшно", обясни Велев.

Той посочи, че най-засегнатите от кризата са всички в туристическия сектор - хотели, ресторанти, туроператори, екскурзоводи. Сериозно е пострадал и транспортният сектор, най-вече въздушният транспорт. По негови думи при чартърните полети има 80% спад.

Актуализация на бюджета можело да има до 3 седмици
Обновена

Актуализация на бюджета можело да има до 3 седмици

Комисията вече прие вътрешните си правила за работа

Шефът на АИКМ припомни, че в актуализацията на бюджета са предвидени 30 милиона подкрепа за тези компании, което според него не е достатъчно, но е повече от нищо.

Велев допълни, че силно засегнати са също секторите на текстила и облеклото. По думите му 1/3 от компаниите, които шият официални дрехи, са спрели или ще спрат. "Хората не си купуват костюми, когато си стоят вкъщи. Дамите си стоят вкъщи и не се парфюмират, затова розовото масло се продава по-малко. Въздушният транспорт ще се възстановява още няколко години", коментира той.

Велев бе категоричен, че подкрепата трябва да е хоризонтална и да е функция на спада на продажбите.

Пълен консенсус: Бизнесът подкрепи кабинета за актуализацията на бюджета

Пълен консенсус: Бизнесът подкрепи кабинета за актуализацията на бюджета

Очертани са 34 идеи в помощ на бизнеса при нов локдаун

"При спад на продажбите, по-малък работен ден, отсъстващият доход се поема от компаниите. Държавата да поема отсъстващия доход. Плюс подкрепа за фиксираните разходи на компаниите. При спад на продажбите, по-голям от 30%, временната рамка на ЕК казва: Допустима е държавна подкрепа на фиксираните разходи на компаниите", обясни той.

Велев предупреди, че ако бюджетът не бъде актуализиран и помощта не стигне до бизнеса, това ще означава пропуснати възможности, по-бавно възстановяване, фалиране на компании, по-малко приходи в бюджета и изоставане от останалите европейски страни.