202 договора за безвъзмездно финансиране с европари връчва Божидар Лукарски на българския бизнес.

Министърът на икономиката представи одобрените бенефициенти по първата част на новата оперативна програма за иновации и конкурентоспособност. От 844 кандидатствали проекти, само 202 са одобрени. Оказва се обаче, че още 500 са покрили изискванията - пари за тях обаче няма.

Лукарски гарантира за news.bg, че ще направи всичко възможно да осигури някакво финансиране и за тези добре разписани проекти.
По думите му през февруари ще стане ясно колко пари остават по тази част от програмата, след което той ще проведе преговори с Европейската комисия за наддоговаряне "за максимално задоволяване и на тези проекти".

Министър Лукарски обаче не се ангажира с число, което ще иска да издейства.

Изпълнявайте бизнес плановете си коректно и настойчиво, заръча той на спечелилите бизнесмени. Министърът призна, че не му се иска да има финансови корекции, но предупреди строго, че, ако има нередности, няма да се поколебае да наложи такива.

Вярвам в бизнес духа на българина, обяви Лукарски, а заместничката му Даниела Везиева си пожела иновативното мислене у нас да се превърне в иновативно производство.

От днес стартира и втората процедура по същата оперативна програма, насочена към подкрепа за внедряване на иновации в предприятията. По нея родният бизнес ще може да кандидатства за общо 50 милиона евро.