Снимка Приетият днес от правителството Списък на оръжието, на стоките и технологиите с възможна двойна употреба ще замени досега съществуващия, изготвен според Закона за контрол на външнотърговската дейност с оръжие и със стоки и технологии с възможна двойна употреба.

Новият списък следва подредбата и съдържанието на стоките и технологиите с двойна употреба на Европейския съюз и Списъка на оръжията и на стоките на Васенаарската договореност. Последните изменения в него са от декември 2003 година, припомнят от Дирекция “Информация и връзки с обществеността” на Министерски съвет.

Приемането на списъка е важен политически сигнал към партньорите от НАТО и Европейския съюз за провежданата от България принципна и последователна политика при контрола на външнотърговските сделки с оръжие и със стоки и технологии с възможна двойна употреба и изпълнението на поетите от страната ангажименти в тази област.

При изготвянето му е отчетено бързото технологично развитие в електрониката, компютърните системи, телекомуникациите и т. н. Като стоки с възможна двойна употреба в списъка са посочени датчиците, оптичните огледала, лазерите, интегралните схеми, високоенергийните кондензатори и т. н.