Не отговарят на истината констатации на НПО-та като "Сдружение за достъпна и качествена храна" например, които излизат с данни за злоупотреби като голям процент вода в сирене и кашкавал, както и случаи, в които козе или овче сирене съдържа предимно краве мляко. В следствие на тези публикации, според които само едно от най-скъпите овчи сирена е действително овче, се задейства и Комисията за защита на конкуренцията. В последствие при два продукта - на "Маджаров" и "Саяна" бе констатирано наличие на краве мляко.
"Браншът е обединен около това, че са неверни изнесените в последния над месец данни и информации относно качеството на млечните продукти и в частност овчите кашкавали и сирена, че при над 90% от взетите проби има разминавания в състава", отсече на пресконференция в БТА Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България.
Подобни дезинформации и "изливане на помия" уронвали престижа на един доказан бранш, отсече той. Освен това - след 5-годишна борба българското сирене получили наименование за произход, а сега се злепоставят фирми производители.
"Не сме против потребителските организации, защото трябва да работим за все по-качествени продукти, но, когато се правят такива изследвания, трябва да бъде запознат браншът и БАБХ, която е единственият оторизиран орган да прави такива изследвания."
Според Зоров има и несъвестни производители, но в голямата си част браншът не е такъв.
Според Юлия Маджарова, млекопреработвател, в семейната им фирма качеството било издигнато в култ и за първи път от 40 години получавали обвинения, че работят с некачествени продукти, а компанията е сред първите, въвели нови технологии и стандарти.
На пресконференцията присъства и изпълнителният директор на БАБХ д-р Светлозар Патарински, който подчерта - в последно време се води кампания против продуктите от овче мляко. Още в първия работен ден след излизането на проучването БАБХ поканили председателят на "Сдружение за достъпна и качествена храна" да предостави наличните материали. "Бяха ни предоставени едни протоколи за изпитване с непълна информация. По отношение на заявките за изследвания също не са ни предоставени. Отговори как са взимани пробите няма."
И още - предоставена била касова бележка за закупуване на 30 продукта от 14 юни, а пробите били правени от 10 до 21 август, а информирането на БАБХ за резултатите се е случило на 23 септември.
"Лабораторията е акредитирана, ние не поставяме под съмнение резултатите. Но методът на извличане, който е използван там, не дава конкретика", посочи на свой ред зам.-шефът на БАБХ д-р Галя Викьова.
projekt
на 10.10.2023 в 15:10:16 #1а как пък никой не се възмути от некачествените продукти, от това че лъжат че млечните продукти са от българско мляко, а то почти не останаха животни в България. защо когато ни лъжат не са възмутени, а когато ги хванат в лъжа, тогава са възмутени. същото е при саламите. салам бе месо, сирене без мляко....в това сме най добри. държавата я няма никаква. помните ли случая когато имаше проверки за замърсяване по българските плажове. тогава същите хотелиери реваха че имало негативна кампания срещу тях. те колко добри били. от РЗИ казаха че те са зели проба и всичко е наред. после стана наводнението в Царево и тръбите с отходните води от хотелите се видяха къде са изливат....на брега.....същите преди това говореха как всичко им е изрядно и как всичко отивало в пречиствателната станция....от РЗИ нищо не казаха. ама всичко било наред. сега е същото. а и тия от агенцията по храните вместо да ходят и да взимат проби от производителите, да отидат в Кауфланд и да купят едно кило сирене на Маджаров и да проверят какво има в него. те взимат проба която им дават в завода на Маджаров, но какво се продава в магазините....боклуци....но от агенциите казват че всичко е наред. както се казва те са с широко затворени очи с пачки отпред.