Не отговарят на истината констатации на НПО-та като "Сдружение за достъпна и качествена храна" например, които излизат с данни за злоупотреби като голям процент вода в сирене и кашкавал, както и случаи, в които козе или овче сирене съдържа предимно краве мляко. В следствие на тези публикации, според които само едно от най-скъпите овчи сирена е действително овче, се задейства и Комисията за защита на конкуренцията. В последствие при два продукта - на "Маджаров" и "Саяна" бе констатирано наличие на краве мляко.

"Браншът е обединен около това, че са неверни изнесените в последния над месец данни и информации относно качеството на млечните продукти и в частност овчите кашкавали и сирена, че при над 90% от взетите проби има разминавания в състава", отсече на пресконференция в БТА Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България.

Подобни дезинформации и "изливане на помия" уронвали престижа на един доказан бранш, отсече той. Освен това - след 5-годишна борба българското сирене получили наименование за произход, а сега се злепоставят фирми производители.

"Не сме против потребителските организации, защото трябва да работим за все по-качествени продукти, но, когато се правят такива изследвания, трябва да бъде запознат браншът и БАБХ, която е единственият оторизиран орган да прави такива изследвания."

Според Зоров има и несъвестни производители, но в голямата си част браншът не е такъв.

БАБХ търси овчето мляко в овчето сирене

БАБХ търси овчето мляко в овчето сирене

Открито е в едно от пет

Според Юлия Маджарова, млекопреработвател, в семейната им фирма качеството било издигнато в култ и за първи път от 40 години получавали обвинения, че работят с некачествени продукти, а компанията е сред първите, въвели нови технологии и стандарти.

На пресконференцията присъства и изпълнителният директор на БАБХ д-р Светлозар Патарински, който подчерта - в последно време се води кампания против продуктите от овче мляко. Още в първия работен ден след излизането на проучването БАБХ поканили председателят на "Сдружение за достъпна и качествена храна" да предостави наличните материали. "Бяха ни предоставени едни протоколи за изпитване с непълна информация. По отношение на заявките за изследвания също не са ни предоставени. Отговори как са взимани пробите няма."

И още - предоставена била касова бележка за закупуване на 30 продукта от 14 юни, а пробите били правени от 10 до 21 август, а информирането на БАБХ за резултатите се е случило на 23 септември.

"Лабораторията е акредитирана, ние не поставяме под съмнение резултатите. Но методът на извличане, който е използван там, не дава конкретика", посочи на свой ред зам.-шефът на БАБХ д-р Галя Викьова.