По-малко от половината мляко, произвеждано в България, се преработва в официалните мандри. Това означава, че 55% от млякото не се декларира и се търгува по неофициални канали.
Средно за Европейския съюз процент е под 10. Данните, цитирани от БНР, са на Института по аграрна икономика, който отчита и други изкривявания на пазара на млякото в България.
Така например, средната цена за млякото у нас е 29 цента за литър - близо до европейските цени. Тази цена се формира на база официално декларирано мляко. Т.е. парадоксално е, но това, че голяма част от суровината не се предава във мандрите, помага на легалните производители като държи добра цена.
Друг проблем на сектора е много ниската производителност у нас. Ако в Европа една крава добива 7 тона мляко годишно, у нас млеконадоят е под 4 тона.
Отделно се отчитат диспропорции на вътрешния пазар - 20% от кравите дават 2/3 от официално отчетеното мляко, а останалите 80% от животните дават под 1 тон на година, което е крайно нерентабилно.
В същото време обаче те получават същата субсидия, което създава напрежение в сектора - субсидират се неефективни производства, което ще доведе до загиване на ефективните.
Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите, потвърждава този факт и дава за пример една Румъния, където за животни с производителност под 3.5 тона не се дават субсидии.
projekt
на 13.11.2015 в 10:02:31 #1за съжаление си прав. едно нормално животно - крава, овца или коза не дава 365 дни мляко. за да се получава това, на животните са дават специални фуражи, лекарства и какво ли не за да се случват нещата. даже и "био" млякото е по същия начин. вземаш едно ГМО животно или такова което е "специална" селекция и правиш "био" мляко януари месец..... да бе да. това като ягодите дето купуваме в магазина за нова година. много са "хубави". само дето са брани, стояли са в хладилници и за нова година ги "узряват"...иначе са "био", "еко" и разни други глупости да се радват майките