По-малко от половината мляко, произвеждано в България, се преработва в официалните мандри. Това означава, че 55% от млякото не се декларира и се търгува по неофициални канали.

Средно за Европейския съюз процент е под 10. Данните, цитирани от БНР, са на Института по аграрна икономика, който отчита и други изкривявания на пазара на млякото в България.

Така например, средната цена за млякото у нас е 29 цента за литър - близо до европейските цени. Тази цена се формира на база официално декларирано мляко. Т.е. парадоксално е, но това, че голяма част от суровината не се предава във мандрите, помага на легалните производители като държи добра цена.

Друг проблем на сектора е много ниската производителност у нас. Ако в Европа една крава добива 7 тона мляко годишно, у нас млеконадоят е под 4 тона.

Отделно се отчитат диспропорции на вътрешния пазар - 20% от кравите дават 2/3 от официално отчетеното мляко, а останалите 80% от животните дават под 1 тон на година, което е крайно нерентабилно. 

В същото време обаче те получават същата субсидия, което създава напрежение в сектора - субсидират се неефективни производства, което ще доведе до загиване на ефективните.

Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите, потвърждава този факт и дава за пример една Румъния, където за животни с производителност под 3.5 тона не се дават субсидии.