"Звучи много добре - отваряне на сезона, но има още много други неща, които трябва да се вземат предвид. Новината ще трябва да си я вземем с щипка сол."

Това коментира пред БНР Димитър Попов, председател на УС на Българската асоциация на туроператорите и туристическите агенти.

Припомняме, че вчера туристическия министър Марияна Николова обяви, че откриват туристическия сезон от 1 май. Добре дошли у нас са туристи с PCR тест, сертификат за ваксиниране или свидетелство за наличие на антитела.

По думите на Попов обаче това съвсем не е достатъчно за откриване на летния сезон.

Борисов и Николова заявиха туристически сезон от 1 май
Обновена

Борисов и Николова заявиха туристически сезон от 1 май

Осигуряват "зелени коридори", а за ваксините БСП да не забравя, че следваме европейското законодателство

Като положителна новина Попов определи анонса за старт на сезона на 1 май за пазарите, "където имунизирането върви с пълна сила".

България все още свети червено на Covid картата и това в никакъв случай не е в наша полза, изтъкна Попов. По думите му това е основният показател, който се гледа за чартърните полети.

Не можем да очакваме успешен сезон, докато не подобрим показателите си, подчерта Димитър Попов.

Марияна Николова подготвя усилено летния сезон

Марияна Николова подготвя усилено летния сезон

Проблемите били късните резервации и масовата ваксинация

"Разчитаме на най-близките пазари - на румънците. Разчитаме на пазар Израел. Полша - тези пазари, които бележеха ръст последните години. Големият въпрос остава за Русия. Вероятно може Русия да се отпуши. Западна Европа остава голямата въпросителна", отбеляза той. 

Попов обърна внимание върху реципрочността - същевременно се налагат ограничения за българите, пътуващи до Африка и те се поставят под задължителна карантина.

"За бранша налагаме забрани за българи, пътуващи до дестинации като Занзибар, Египет, Тунис, за които не е доказано, че имат нещо общо с нигерийската мутация. Поставяме българите под задължителна карантина. Само че между тези клиенти има и хора ваксинирани, хора с антитела. Няма логика между двете мерки."

Целият бранш вече работи на принципа last minute, заяви още Димитър Попов.

Голям интерес за летния сезон у нас прогнозират от бранша

Голям интерес за летния сезон у нас прогнозират от бранша

Марияна Николова проведе среща с представители на туристическия бранш