Незабавно отваряне на търговските центрове. За това настояват от Българската ритейл асоциация в своя официална позиция.

Те посочват, че подкрепата на държавата по програмите за подпомагане на малки и средни предприятия, "Запази ме", или 10% от намаленият оборот са били крайно ненавременни, за да спасят едни, крайно недостатъчни, за да помогнат на други, или изобщо не са достигнали до трети.

От Асоциацията подчертават, че секторът "Търговия на дребно" е дори по-засегнат от останалите браншове, като заведения и услуги.

"Нашите членове и търговските центрове инвестираха огромни средства за дезинфекция, лични и хигиенни предпазни средства, специализирани филтри и лампи, реорганизация на движението в търговските центрове, допълнителен персонал за хигиенизиране и още куп други мерки, далеч отвъд изисканите по стандарт. Въпреки това чрез затварянето на моловете първи и отварянето им последни на обществеността е насаждано убеждението, че те са едва ли не най-опасното място в градовете, а това е допълнителна отрова за и бездруго едвам дишащия сектор", посочва се в позицията.

Търговците подчертават, че досега секторът им е осигурявал основна част от приходите на държавата във вид на данъци, такси, осигуровки и препитание на хиляди хора и продължава да го прави, тъй като няма опрощаване на никаква част от въпросните данъци и такси.

Търговци на дребно искат държавата да поеме разходите и заплатите им

Търговци на дребно искат държавата да поеме разходите и заплатите им

Настояват и за разсрочване на банковите им кредити

По тази причина те настояват за:

- Незабавно отваряне на търговските центрове

- Преразглеждане на досегашните мерки. Според бранша 10% са крайно недостатъчни, за да покрият и част от текущите разходи на бизнеса. Те напомнят, че още през ноември миналата година са настоявали държавата да поеме разходите за наем, ток, вода, отопление, както и 100% от дължимите трудови възнаграждения на заетите лица по трудов договор, здравните и социалните им осигуровки. Вместо това получили едва 10% отспада на оборота.

По мярката "Запази ме" не могат да се ползват служителите (доставчици на стока, изготвящитеграфици и т.н, счетоводители, ТРЗ), които са пряко свързани с дейността на магазините, но не работят директно в тях. От Асоциацията изтъкват, че те остават в тежест на работодателя и за тях държавата не е помислила по никакъв начин.

Бойко Борисов не отваря ресторантите и нощните клубове

Бойко Борисов не отваря ресторантите и нощните клубове

Склонен е на компромис само за учениците

Посочва се и че има бизнеси от сектор "Търговия на дребно", като фризьорските салони, които са останали извън рамките на помощта, а също имат обекти в търговските центрове. Засегнати са и обектите в моловете, които са останали отворени, тъй като спадът на оборотите им е стигнал до 90%, а те плащат пълни разходи за наем, без да могат да разчитат на никаква помощ. - Незабавно изплащане на помощта на одобрените търговци. Дори тези от тях, които са подали документи в първия ден от отварянето на програмата 10%, не са получили нито помощта, нито информация за това кога ще се случи това, подчертава се в позицията.

- Подемане на национална кампания за осведомяване на обществеността относно "драконовите мерки" за безопасност и дезинфекция на търговските центрове.

Фонът на коронавируса у нас - оптимистичен, но Ангелов остава внимателен

Фонът на коронавируса у нас - оптимистичен, но Ангелов остава внимателен

Вътре в страната картината ставала шарена