Националният статистически институт (НСИ) е независима институция и не желае да бъде въвличана в предизборната кампания. Институтът се разграничава от предизборната пропаганда, при която една партия безотговорно и за лична изгода вреди не само на НСИ като институция, но и на България като цяло.

Това съобщиха от НСИ в отговор на твърденията на лидера на Възраждане Костадин Костадинов, че института се готви да манипулира данните за инфлацията, за да се приближи страната към членство в еврозоната. От НСИ посочват, че няма да се поддадат на натиск от която и да е политическа партия и ще продължат да публикуват информация за инфлацията такава, каквато е.

НСИ подчертава, че че инфлацията в България се изчислява по официално приети европейски регламенти и по хармонизирана методология, както при всички държави членки на Европейския съюз, а данните всеки месец се верифицират и валидират от Евростат. От там допълват, че За 144 години от създаването си НСИ няма доказан случай на манипулиране на данни, и това прави българската статистика е уважаван партньор на Евростат, ОИСР и всички международни организации.

По-рано днес, в позиция разпространена до медиите, Костадин Костадинов от Възраждане посочи, че НСИ се готви за сериозна манипулация на данните за инфлацията за месец септември. Според него институтът ще внуши, че цените у нас падат. По думите му целта на манипулациите е да се покаже, че България уж изпълнява Маастрихтския критерий за инфлацията, с което да бъде открит пътят за унищожаване на българския лев, премахване на валутния борд и въвеждане на еврото.

Пореден рунд в парламента за и против еврото

Пореден рунд в парламента за и против еврото

"Възраждане" отново опита да прокара референдума за запазване на българския лев