Ден след като от Комисията за защита на потребителите (КЗП) обявиха, че нямат отговорност за инцидента, при който джакузи засмука 4-годишно детенце в курорта "Златни пясъци", от Националната асоциация за защита на потребителите (НАЗП) опровергават становището на Комисията за защита на потребителите, че не те, а Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) са отговорни за безопасността на услугите.

4-годишно дете пострада тежко в джакузи

4-годишно дете пострада тежко в джакузи

Англичанчето е в реанимация с увреждания

В мейл до медиите от НАЗП укоряват Комисията за защита на потребителите, които се оправдават за обвиненията от Независимия съюз на потребителите в България, че не са взели адекватни мерки да се избегне подобен инцидент.

От Националната асоциация за защита на потребителите упрекват Комисията за защита на потребителите с думите: "КЗП излъга позорно медиите и обществеността".

КЗП отрича да може да се намеси при инцидента с джакузито

КЗП отрича да може да се намеси при инцидента с джакузито

ДАМТН е компетентна за инцидента с джакузито, уверяват от Потребителите

"Продължавате да действате безотговорно и в пълен хаос. Въпросите, които задаваме в случая, са от огромно значение за българския потребител", пишат от НАЗП, изброявайки следните мотиви:

Комисията за защита на потребителите е единственият контролен орган по безопасността на услугите и всеки опит тази истина да се манипулира е или тотално непознаване на законите от вас, или опит да се измамят потребителите! Не приемаме страха да се скриете зад Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) , които нямат компетенция по безопасността на услугите.

Когато има съмнения за опасност, КЗП трябва незабавно да забрани услугата за период, необходим за извършването на контрола, проверката и оценката за нейната безопасност.

Когато в резултат на проверката по безспорен начин се установи, че услугата е опасна, се осигуряват мерки по спазването на наложената забрана.
Към настоящия момент на практика е доказано със случилия се инцидент, че предлаганата услуга е опасна, тъй като има риск за живота на човек, пострадал при ползването й, пишат от НАЗП.

Скочиха срещу КЗП заради пострадалото дете в джакузи

Скочиха срещу КЗП заради пострадалото дете в джакузи

Независимият съюз на потребителите обвини комисията, че се е скрила

 

От изявлението на КЗП разбираме, че контролният орган реално не е предприел никакви действия по компетенция да спре временно тази услуга до събиране на необходимите доказателства, които безспорно ще покажат дали джакузито е опасно.

От НАЗП питат: "може ли КЗП да предостави констативния протокол, с който сте дали ход на проверката, за да се види в колко часа и на коя дата сте я започнали в туристическия обект". От асоциацията уточняват, че е задължение на КЗПе още в момента , в който се получи информация за нараненото дете, да посетият туристическия обект. С констативен протокол да разкрият началото на проверката за безопасността на услугата и незабавно да издадат заповед за временно спиране на тази услуга.

Случаят с пострадалото в джакузи дете отиде при следовател

Случаят с пострадалото в джакузи дете отиде при следовател

Делото е с изключителна фактическа и правна сложност

Останалите питания към КЗП са дали ще предоставят публично от коя дата са издали заповед за временно спиране на услугата и сте я връчили на търговеца или няма такава заповед.

"След като имахте осем (8) приемни на територията на "Златни Пясъци" и по цялото Черноморие в рамките на 3 месеца, може ли да оповестите публично сигналите за нарушение, постъпили в тези приемни, съответно проверките и резултатите от тях", питат от НАЗП.

Те искат уточнение кои са проверените хотели в "Златни пясъци" и да бъдат показани документи от проверките, че предлаганите услуги са безопасни.

Преобладаващата част от туристите, посещаващи българското черноморие, са организирани и ползват защитата на директивата за пакетните пътувания, поясняват от НАЗП.

Припомняме, хотелът, в който стана инцидента, беше затворен за два дни след случая.