От "Холдинг БДЖ" ЕАД информираха, че през февруари са погасили задълженията си към KfW IPEX Bank. След изплащане на 15,9 млн. евро, заемът към вече е изцяло погасен, съобщиха от БДЖ.

Заемът е предоставен през 2005 г. за финансиране доставката на 25 броя електрически мотриси по сключен договор със "Сименс" АГ Германия на стойност 123,4 млн. евро.

Изплащането на задълженията към финансовата институция е в резултат от изпълнението на извършените реформи за оздравяване и развитие на дружеството през последните години.

От компанията припомнят, че четири години след вземането на заема - в края на 2009 г. БДЖ се намира в тежко финансово състояние със задължения в размер на 849 млн. лева.

С нови влакове БДЖ спестява по 35 млн. лева на година

С нови влакове БДЖ спестява по 35 млн. лева на година

За пълно технологичното обновление са нужни инвестиции между 800 млн. лева и 1,3 млрд. лева

Подобрената финансова стабилност дошла след извършените реформи в дружеството. Благодарение на предприетите мерки очакваните общи задължения на дружеството към настоящия момент възлизат на 361 млн. лева.

360 млн. лв. се очаква да е задължнялостта на БДЖ към 1 март 2018 г.

360 млн. лв. се очаква да е задължнялостта на БДЖ към 1 март 2018 г.

Няма липса на вагони, заяви директорът Владимир Владимиров

Изцяло изплатени са два отделни заема към "Еврофима", Първият облигационен заем и други два заема към KfW, уверяват от БДЖ.