Срокът за подаване на оферти за концесия за летище София се удължава за трети път, предаде БНР по данни на Министерството на транспорта. Това се дължи на промените в документите за концесионния договор. Заявленията ще бъдат отворени на 5 февруари.

Говорител на транспортното министерство обясни, че отлагането на първоначалния график за отваряне на офертите на 22 октомври миналата година е било заради големия брой запитвания относно процедурата. По тази причина са били извършени някои технически промени.

Припомняме, правителството рестартира търга през юли 2018 г., като очакванията бяха да се получат около 550 милиона евро от 35-годишна концесия на летището. От тях 280 милиона евро трябва да бъдат платени предварително.

Удължават с месец подаването на оферти за концесия на летище "София"

Удължават с месец подаването на оферти за концесия на летище "София"

Manchester Airport Group е първият кандидат

Според прогнозите основното летище на България, което към момента се управлява от държавата, ще генерира приходи от 3,46 милиарда евро за целия концесионен период и приходи до 3,9 милиарда евро, ако срокът на концесията бъде удължен до максимум 46 години и седем месеца.

Припомняме, на 3 октомври миналата година стана ясен първият официален кандидат за концесията - "Манчестър Еърпорт Груп" (MAG) - най-големият британски летищен оператор.

Компанията управлява три от основните летища във Великобритания, които обслужват 60 милиона пътници годишно. От оператора заявиха, че възнамеряват да инвестират 600 милиона евро в технологии, инфраструктура и подобряване на съоръженията на летище София.

Сдружение настоява да се преразгледа концесията на летище "София"

Сдружение настоява да се преразгледа концесията на летище "София"

Обръщат се към новия министър Росен Желязков

По-късно и от индийската групировка GMR заявиха, че обмислят участие в наддаването въз основа на окончателните търгови условия за летище София.

Германският въздухоплавателен оператор Fraport също обяви, че е заинтересован, докато испанската компания Aena заяви, че проучва възможността за съвместна оферта с австралийската група First State.

Интерес за участие в концесионния търг за летище София показва и френският Aeroports de Paris. Той държи 46% от турската компания TAV Airports, както и швейцарската Flughaven Zuerich.

Концесията на летище "София" не е законна, според БСП

Концесията на летище "София" не е законна, според БСП

Атакуват процедурата със сигнал до главния прокурор

Припомняме, идеята за концесия на летище София бе възобновена веднага след формиране на третия кабинет "Борисов" и в началото на май 2017 г. Ивайло Московски обяви намеренията на правителството да възобнови процедурата, спряна от служебния кабинет.

Месец по-късно Московски посочи септември 2017 г. като срок за възобновяване на процедурата.

През октомври 2018 г. от БСП внесоха сигнал в прокуратурата с искане за проверка и отмяна на решението на Министерския съвет. Месец по-късно обаче Върховната административна прокуратура обяви протестът на червените за неоснователен.

Росен Желязков: Има интерес към концесията на летище София

Росен Желязков: Има интерес към концесията на летище София

Кабините на тировете ни били модерни и в тях можело да се спи