Няма правно и икономическо основание да се променят цените на парното и тока, произвеждани от топлофикациите във Варна, Пловдив, Бургас и Перник.

Парното няма да поскъпне до края на този отоплителен сезон. Това стана ясно на открито заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/, която разгледа заявленията за корекция на тарифите от тези дружества.

Зам.-председателят на ДКЕВР Валентин Кирчев коментира за БНР, че няма да се стигне до фалит на топлофикационни дружества, каквито опасения бяха изразени от част от директорите им.

Кирчев увери още, че държавната комисия много внимателно ще пресметне нужното увеличение, но по личното му мнение не е много подходящо да се иска такова голямо увеличение по средата на отоплителния сезон.

Окончателното решение на комисията за поисканото увеличение ще бъде взето на 17 декември.

Вчера "Булгаргаз" официално внесе искането си за увеличение на цената, като искането й беше за поскъпване с близо 26%. Преди дни в ДКЕВР също четирите топлофикационни дружества от Варна, Пловдив, Бургас и Перник внесоха искане за различно увеличение.

Последното увеличение на природния газ беше в началото на октомври.