Президентът Георги Първанов откри 64-я Международен технически панаир в Пловдив.

Панаирът се провежда от 29 септември до 4 октомври. Работят 19 палати, като откритите площи са 17. В панаира участват 3078 фирми от 45 държави.

Страна-партньор тази година е Италия. На изложението участват 377 италиански фирми, 10 търговско-промишлени камари и бизнес сдружения. 13 премиери ще има на Автомобилния салон, в който 32 фирми изложители показват повече от 250 модела автомобили.

На откриването присъстваха зам.-председателят на НДСВ Милен Велчев, министърът на транспорта Петър Мутафчиев, кметът на Пловдив Славчо Атанасов, бизнесменът Георги Гергов, който е и шеф на пловдивския панаир.

Държавният глава изрази увереност, че изложението отново ще бъде отлична възможност за контакти и реклама на българските фирми.

„Пловдивският панаир е чудесна възможност за интегриране на българското производство е европейското стопанство.
Панаирът в Пловдив през годините винаги е давал възможност за инвестиции у нас, а сега изграждащата се нова индустриална база в страната има нужда от нови капиталовложения",
се казва в словото на Първанов.

Президентът индиректно призна, че още преди да пререже лентата за откриване на изложението е разгледал голяма част от експонатите.
„След запознаване с част от експонатите всеки ще се увери, че българската икономика върви напред и нагоре.
В България се случват хубави неща, които трябва рано или късно да бъдат забелязани и от нас самите",
каза още Първанов.

След словото си Георги Първанов с много министри, депутати и членове на местната власт в Пловдив започна обиколка на панаирния град, която стартира от Втора палата.