75-80% от храната на трапезата ни зависи от пчелите. Сега хиляди пчелни семейства се продават. Стигнали сме дъното - няма пари, няма бъдеще, защото няма изкупуване на меда.

Това заяви Методи Михайлов на пресконференция в БТА, посветена на ниските изкупни цени в сектор "Пчеларство" и липсата на контрол от БАБХ за здравословното състояние на пчелните семейства.

Той припомни, че на пчеларите след Втората световна война са давали захар, примесена с въглища, за да се поддържат пчелните семейства, а сега мнозина пчелари се отказват от този бизнес

Пчелари от Варненско на бунт - омръзнало им да ги мачкат

Пчелари от Варненско на бунт - омръзнало им да ги мачкат

Настояват за забрана на вноса на мед от ЕС и санкции за ползването на пестициди

По думите на зооинженер Михаил Михайлов "изкупните цени на меда удариха дъното от 3-3,20 лв. за кг на едро". Проблемът е от вноса на украински мед, който по показатели заради еднаквите географски ширини съвпада с българския мед.

Има по-голям проблем - търговско споразумение между ЕС и МЕРКОСУР за ежегоден безмитен внос на 45 т в ЕС. Държавата да реши как да подпомогне пчеларите - да се намесва в ценообразуването на пазарна икономика, е невъзможно, призна Михайлов. "В рамките на ЕС е невъзможна протекционистична политика, по-вероятно е директно да се подпомагат пчеларите", заяви той.

"Пчеларството е свързващо -въдство в земеделието и в животновъдството", заяви зооинженерът. Без него и зеленчукопроизводството, и животновъдството страдат.

Той обясни, че пчеларите са планирали да излизат на протест заради лошото състояние на сектора, но решили първо да излязат с искания за подобряване състоянието на бранша. 

Отпускат близо 4,5 млн. лева за пчеларите

Отпускат близо 4,5 млн. лева за пчеларите

По 7,48 лв. субсидия за пчелно семейство

Държавата заявява, че подпомага или субсидира тази пчеларската дейност, но на практика това не се получава. Липсват пчелари-проверители, статутът им бе променен, обясни зооинженерът Михайлов. Субсидирането на пчеларите трябва да е дело на самата държава.

Ежегодно загиват стотици хиляди пчелни семейства, там, където има условия за третиране на селски култури. В Плевен голяма фирма съди БАБХ, вместо да е обратното - за това, че фирмата не прилага нормативната уредба, поясни той. 

Пчеларите се надигат срещу пестицидите в земеделието, убиващи пчелите

Пчеларите се надигат срещу пестицидите в земеделието, убиващи пчелите

Всяка година отровните препарати унищожават десетки хиляди пчелни семейства

Нямаме българска марка мед. Около 8 -10 хил. тона пчелен мед годишно се изнася. Манол Тодоров успя да регистрира Странджанския манов мед, но няма българска марка мед. Нашият мед е неразпознаваем на международния пазар. Търси се, в Германия го ползват като подобрител. Трябва да се регистрираме и тогава може да претендираме за по-висока цена, заяви зооинженерът Михайлов.

Другият проблем е, че няма браншови съюз на пчеларите, има 17 представителни организации, което е нарушение на закона. Няма единен научен център. Има три центъра - в Стара Загора, в Пловдив и в София и всеки работи по отделни теми, които не се свързват в едно, заяви Мифайлов.

От 3 години на пчеларите не им позволявали да кандидатстват по научни теми.

Един от пчеларите, които присъстваха на пресконференцията заяви, че държавата си произвежда пчелари за една нощ - пуска програма и започва произвеждането на пчелари - като по калъп. 

Пчелари от цялата страна протестират срещу масовото отравяне на пчелите с пестициди
Обновена

Пчелари от цялата страна протестират срещу масовото отравяне на пчелите с пестициди

Свиква се спешен консултативен съвет по пчеларство на 8 май

Тук един човек държи огромни площи, избиват пчелите - в Щатите няма такова едро земеделие, да ни сложат в МОСВ -имаме животни, на които пашата е поляната. Определени сме като животновъди, нямаме право на паша, каза медопроизводителят, заяви представител на бранша.

В България има над 4 800 билки. За това страната ни е била водеща в медодобива, но българинът няма култура да консумира мед - ежегодно употребява от 250 до 400 г консумация на мед, което е ниска консумация

Пчелари от Врачанско алармират за 30% по-ниски добиви тази година

Пчелари от Врачанско алармират за 30% по-ниски добиви тази година

Притеснени са от вноса на мед от Южна Америка

Около ¾-ти от меда се изнася. Изнася се мед дори в САЩ и страните от ЕС. Германия се е специализирала в експорт и реекспорт. Изнасят и за трети страни без Турция.

Българският пчелен мед стигна цена над 12-15 лева, заявиха пчелари. 18-20 лв./кг е цената на мановия мед. Билковия мед "Букет" е около 10-12 лева. тези нива определят себестойността на продукцията.

Според пчеларите причина за ниската консумация на мед е и в съвета на детски лекари майките да не дават мед на малките деца, защото предизвиквал алергични реакции. Защо преди не беше така, запита инж. Людмил Савов. Защо не кажат, че децата от малки ги атакуват с антибиотици, нещо, което е забранено в много страни, запита един от присъстващите пчелари в залата.

Той препоръча следната рецепта за справяне с настинки и бронхити. В малка тенджера сипва вода, лайка, сода, прополис - прави се фуния с ръка и тази инхалация има благотворно действие при бронхити, пневмонии, туберколоза.