Пчелари от Врачанско настояват държавата да се намеси в сектора с подпомагане и конкретно на пчелно семейство за опрашване. Те алармират за 30% по-ниски добиви тази година, съобщи bTV.

Хората в бранша са притеснени и от готвено споразумение за внос на пчелен мед от Южна Америка. Ако ЕС подпише такъв документ, секторът у нас може да изпадне в криза, а производителите от Врачанско твърдят, че ще фалират.

Дългогодишен пчелар разказва, че често има нерегламентирано пръскане с пестициди, което убива насекомите.

Пчеларите получават до 118 лв. за избити от пестициди пчели

Пчеларите получават до 118 лв. за избити от пестициди пчели

ДФЗ отпуска общо 600 000 лв. за обезщетения

През май стопаните с отровени пчелни семейства обвиниха земеделците за вредите от пестициди. Асоциацията на зърнопроизводителите отрече третирането на земеделски площи да е причина за отровените пчели.

Според стопаните земеделието у нас е интензивно, понеже се засаждат еднотипни култури, а диворастящите растения отстъпват, което е проблем за пчелите, обясняват специалистите.

Според тях именно това е и причината много пчелари да се отказват от бизнеса.

Пчелари от цялата страна протестират срещу масовото отравяне на пчелите с пестициди
Обновена

Пчелари от цялата страна протестират срещу масовото отравяне на пчелите с пестициди

Свиква се спешен консултативен съвет по пчеларство на 8 май

Припомняме, в края на април пчелари алармираха за масово измиране на пчели в Плевенско. Заради проблема те заплашиха с блокада на пътя Плевен-София.

Пчеларите обвиниха арендаторите на земеделски земи за измиращите си кошери и поискаха строги санкции при незаконно пръскане с пестициди.

По-късно, че проблемът не засяга само пчелите. Оказа се, че от опасните пестициди са били засегнати дори деца от Плевенско, които бяха приети в болница с алергия.

В началото на май пчелари от цялата страна излязоха на протестзарадимасовото отравяне на пчелите с пестициди. Те получиха уверение, че ще получат компенсации за понесените вреди.

Пчелари искат строги санкции при незаконно пръскане с пестициди

Пчелари искат строги санкции при незаконно пръскане с пестициди

След масово отравяне на пчели в Добричко и Бургаско