На България ще й бъдат необходими 2000 мегавата базова мощност. Това обясни пред парламента енергийният министър Теменужка Петкова.

Тя бе категорична, че ще ни трябва ядрена централа. Темата бе поставена от левицата. Българският парламент, по думите й, ще реши бъдещето на ядрената енергетика на страната. ОВОС на площадката на седми блок на АЕЦ Козлодуй е валидна, според ВАС. Затова сме започнали преговори с американски компании да се усвои площадката. Именно там можем да разположим оборудването за АЕЦ Белене.

Теменужка Петкова: До юни се решава АЕЦ "Белене" или 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

Теменужка Петкова: До юни се решава АЕЦ "Белене" или 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

България има необходимост от нова ядрена мощност, смята тя

Трябва да търсим най-добрият за България вариант, смята министър Петкова. Затова е анализирано дали оборудването за Белене може да се разположи на площадката на седми блок на Козлодуй. Когато е готово становището на експертите ведомството ѝ ще внесе предложението в българския парламент.

Според Васил Антонов от БСП трябва да имаме две централи и двата проекта не трябва да се противопоставят. Планираните срокове не могат да се спазят заради пандемията, както подчерта в отговор Теменужка Петкова за развитието на проекта "Белене". Тя отново каза, че трябва да се проучат всички варианти за оборудването на втората ни ядрена централа.

Припомняме, че през януари тази година бе обявено намерението реакторите, предназначени за проекта АЕЦ "Белене", да бъдат прехвърлени за изграждане на седми блок на АЕЦ "Козлодуй" на втора площадка.

Съгласно решението на Министерски съвет, министърът на енергетиката следва да предприеме необходимите действия за пълно използване на капацитета на одобрената със заповед на Агенцията за ядрено регулиране площадка, включващо рационалното използване на доставеното оборудване за АЕЦ "Белене", да организира изготвянето на модел за финансово структуриране на проекта, както и на правен анализ на приложимата национална, европейска и международна правна рамка.

През октомври миналата година Българският енергиен холдинг (БЕХ) взе решение да влезе в преговори със САЩ за разработване на нови ядрени проекти и конкретно да се направи проучване на възможностите за изграждане на ядрена площадка номер 2 на АЕЦ "Козлодуй". И в енергийната стратегия на България до 2030 г. е заложено изграждане на 2000 мегавата нови ядрени мощности.

Едновременно с това през юни 2018 година Народното събрание размрази официално 30-годишния проект за втора ядрена централа в България - "Белене".

Мораториумът върху строителство на АЕЦ "Белене" бе въведен от Народното събрание през 2012 г. - в първото правителство на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов. Темата за проекта АЕЦ "Белене" обаче стана отново актуална, след като от Българска академия на науките изготвиха по поръчка на БЕХ доклад за изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката с фокус върху електроенергетиката.

Срещу строителството се обявяват категорично против всички десни формации, които в момента са извън парламента. Критика изказват и четирите организации от АОБР, които не са доволни от изискванията на държавата към строителството на нова ядрена мощност. През май 2019 г. бе открита процедурата по избор на стратегически инвеститор за проекта АЕЦ "Белене", а една година по-късно тържествено бе обявено, че кандидатстват американци, французи и руснаци.