Инфлацията отхапа голяма хапка от увеличението на заплатите. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров на деветия конгрес на синдикалната организация.

В условията на пандемия КНСБ е активен участник за мерки за запазване на заетостта и компенсация на доходите. Българският модел на мярката 60/40 е уникален и предоставя защита на заетостта и доходите в пълен размер, открои синдикалният лидер.

КНСБ недоволни от мерките по доходите на властта

КНСБ недоволни от мерките по доходите на властта

Този следобед синдикатите и бизнесът имат среща при премиера Кирил Петков, за да обсъдят компенсаторните мерки

Пламен Димитров разкритикува и правителството на Кирил Петков. Пет месеца от встъпването си в длъжност правителството няма програма за разрешаване проблемите и обществените потребности на хората. Планът за възстановяване и устойчивост бил разработен без диалог. Приетият бюджет за 2022 г. е щедър, но не се намерили средства за увеличение на заплатите, продължи да критикува Димитров. Това трябва да се промени с актуализацията на бюджета и трябва да се разработи енергийна стратегия и стратегия по доходите, настоя още президентът на КНСБ.

Сърбия изчисли, че ще настигне България по заплати най-рано след десетилетие

Сърбия изчисли, че ще настигне България по заплати най-рано след десетилетие

България е имала десет хубави години, смята сръбски икономист

Управлението на прехода към нови производства трябва да е чрез осигуряване на достойна компенсация като се използват средствата във Фонда за справедлив преход, настоя Димитров. Предизвикателствата пред КНСБ и пред страната остават демографската криза, дълбоките неравенства, борбата с бедността и неравенствата.

Посочените предизвикателства очертават три приоритета - икономическо възстановяване на зелен преход и дигитализация, включващ пазар на труда с качествени работи места и достойни заплати и социална сигурност. Главната цел на КНСБ е след 5 години хората да се радват на жизнен стандарт. Трябва успеем с общи усилия, последователни действия и иновативни политики.