Посланикът на Китай у нас Юй Джънци, управителят на Пловдивска област Тодор Петков и кметът на града Иван Чомаков договориха изграждането на търговска борса за стоки от Китай, информира БНР.

Чомаков уточни, че тя може да бъде изградена в Югоизточната индустриална зона на града.

Проектът за тържището е от 2005 г., а идеята е на него да се предлагат суровини и материали за леката и най-вече шивашката промишленост.

Тя ще бъде със сериозни размери и целта ни е да обслужва цяла Югоизточна Европа, подчерта Петков.

Той припомни, че подобни борси за китайски стоки засега има само в Литва и Унгария. Разкриването на такава борса ще стимулира леката ни промишленост и ще свали чувствително цената на крайния й продукт, смята областният управител.

Той очаква да се разкрият нови работни места и да се повиши качеството на българските стоки от този бранш. Петков допълни, че инвестициите и параметрите на борсата ще бъдат тема на разговор след като се заяви интерес от страна на китайските предприемачи. 

На този етап най-важно е да се предизвика интересът на китайските инвеститори, обединиха се участниците в дискусията, а посланикът на Китайската народна република заяви, че държавата му на всяка цена ще съдейства за развитието на бизнес отношенията между българските предприемачи и китайските им партньори.

Българските стоки, произведени от евтини китайски суровини, ще бъдат конкурентноспособни на европейския пазар заради облекченията, които България получава след членството си в Евросъюза, категорична бе Дияна Маринкева, изпълнителен директор на Асоциацията на българските фирми от леката промишленост.