Половините от фирмите пропускат поръчки по време на летния сезон, защото по-голяма част от служителите им са в отпуск и не могат да насмогнат на работата. Данните са от бизнес проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) на тема "Отпуски и работен режим през летния период", поръчано от вестник "Монитор".

Резултатите от проучването сочат, че половината от анкетираните изпитват трудности в месеците юни и юли заради наплива от отпускари.

Снимка 376321

Източник: БТПП

В същото време 26% от мениджърите се оплакват, че заради болнични и липса на кадри компаниите им пропускат да реализират по-добри резултати.

Други 25% от фирмите също отчитат, че почивките се отразяват не много добре на бизнеса им, но рядко са пропускали поръчки.

Въпреки че графиците за отпуските вече не са задължителни, 44% от фирмите ги изготвят и планират отпуските спрямо поръчките.

54% от българите не планират почивка

54% от българите не планират почивка

Отделяме по 1500 лв. за почивка, сочат данни на "Галъп"

В тази връзка от търговско-промишлената палата тълкуват, че фирмите имат добра вътрешна организация, но и натоварват останалата част от екипа, която замества.
"Графиците за отпуските очевидно играят важна роля в по-големи предприятия с повече персонал и по-големи обеми продукти или услуги."

Колко време ни е необходимо, за да разтоварим след една тежка работна година? 30 дни без работа, без ранно ставане, без бързане към офиса и без нерви. На море, на планина, дори вкъщи, но далече от служебния телефон и лаптопа. Едва ли има нормален човек, който да не поиска това с две ръце.

В строителния сектор: Би било добре, но няма как да стане!

В строителния сектор се почива основно през зимата, но и тогава почивките дни били само няколко.

Повече от 20 дни, взети наведнъж като летен отпуск, са рядкост за бизнеса - едва при 4% от анкетираните фирми има такава практика, отчитат от БТПП. Това основно са компании, ангажирани в сферата на образованието и някои производства. Това са основно предприятия, работещи ишлеме, като производство на текстил и облекло, производство на перилни препарати, електрически уреди, където обичайно цялата фирма излиза наведнъж в отпуск и се прекъсва дейността на определен период.

Снимка 376320

Източник: БТПП

Тези фирми, които затварят за определен период, са по-скоро рядкост.

Преобладаващата част от служителите в различните сектори (68%) обичайно взимат в летния сезон отпуск от 5 до 10 дни.

Все по-често българите пътуват за почивка и в командировка в чужбина

Все по-често българите пътуват за почивка и в командировка в чужбина

Намалява пътуването ни към Гърция и Македония, увеличава се към Румъния и Турция

"От една страна е достатъчно време за почивка (от 5 до 10 дни - бел. ред.), а от друга и период, в който липсата на човек от персонала няма да затрудни дейността на фирмата. Тези служители, които взимат до 5 дни отпуск, правят поне няколко пъти излизане в годишна почивка. Но това от една страна води до непълно възстановяване на служителите, а от друга се накъсва работният процес", пишат от БТТП.

Младежите у нас "убиват" свободното си време в почивка, не и в самоусъвършенстване

Младежите у нас "убиват" свободното си време в почивка, не и в самоусъвършенстване

Свободното време на младежите на Балканите е отредено основно на интернет

Кратко, но не прекалено кратко.
Резултатите от проучването показват, че почивка от 2-3 дни не е почивка.

Според синдикалисти, диетолози и изследователи, човек трябва поне една седмица да се отпусне, докато изчезне напрежението - психическо и физическо.
Реалната почивка започвала след това - в оставащото време хората започват да си почиват и да трупа нови сили.

КНСБ против стесняването на достъпа до обезщетения

КНСБ против стесняването на достъпа до обезщетения

Хората няма да получават обезщетението, на което имат право

Проучването разглежда и въпроса с болничните листове. Отчита се, че работодателите искат по-голям контрол върху болничните заради съмнения за взет болничен след отпуската като начин за удължаване на почивните дни.

Масовият случай на издавани болнични листове е за три дни, обезщетението за които е за сметка на работодателя.

Снимка 376324

Източник: БТПП

"Поради това следва да се отмени правилото, че обезщетението за първите три дни болнични е за сметка на работодателя. Ако това правило остане, следва да се нормира начин на контрол за верността на болничните листове от квалифицирани медицински специалисти с участието на работодателя." На това мнение е председателят на БТПП Цветан Симеонов.

12 дни коледна ваканция през учебната 2018/2019 година

12 дни коледна ваканция през учебната 2018/2019 година

Изпитите след 7-ми клас и матурите окончателно са на различни дати