63 млн. лв. ще бъдат спестени от бюджета на Държавното обществено осигуряване с ограничаването на достъпа до обезщетение при безработица. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров пред журналисти след провела се бизнес закуска с работодатели.

С шествие КНСБ напомнят за по-високи заплати

С шествие КНСБ напомнят за по-високи заплати

Пазят протеста от политическо оцветяване

Ограничаването на достъпа до обезщетения ставало с изискването, заложено като промяна в КСО да си работил 12 от последните 18 месеца. "Според нас това ще лиши голяма част от сезонните работници изцяло от достъп до системата, макар че си правят вноски. Това ще спести 63 млн. лв.", коментира президентът на КНСБ.

По думите му едва ли тези 63 млн. лв. ще бъдат спестени от друго, освен от тези хора, които няма да получат обезщетенията, на които имат право. "В България малко над 70 хиляди души имат право на обезщетение при безработица от над 200 хиляди регистрирани безработни. Такъв процент отново казвам няма никъде другаде", изтъкна още Димитров.

Той коментира и направената стъпка за увеличение на обезщетенията за безработица от 7 на 9 лева на ден с думите, че в никакъв случай тя не може да замаже очите за ограничения достъп. От КНСБ настояват, за да се изравни обезщетението за безработица с линията на прага на бедност, то да е поне в размер от 14 лв.

Синдикатите запазват протестна и стачна готовност за защита правата на хората

Синдикатите запазват протестна и стачна готовност за защита правата на хората

Подкрепят мълчаливия протест на научните работници, който ще се проведе на 1 ноември

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов коментира, че има хора в България, които получават права за обезщетения при безработица и в същия този период, в който ги получават, работят в чужбина, изкарват там няколко месеца и оттам също получават такива обезщетения. По думите му това един такъв постоянен цикъл, който най-малкото прилича на злоупотреба.

С представителите на бизнеса са били обсъдени и други два наболели проблема - този с фалшивите болнични листове, както и с инвалидните пенсии.

КНСБ притеснени да не отворим Европейския трудов пазар за трети страни

КНСБ притеснени да не отворим Европейския трудов пазар за трети страни

Синдикатът не подкрепя отпадането на пазарния тест при издаване на синя карта

Президентът на КНСБ Пламен Димитров декларира решимост и от двете страни до края на годината да се справят с проблема с фалшивите инвалидни пенсии. Той обаче изказа категоричното си несъгласие с предлаганата мярка да се намалят парите, изплащани при болнични. От КНСБ са категорични, че това е стъпка в грешна посока. Той даде положителен пример от предприятие, което е въвело "бонус - присъствен ден". С мярката във въпросното предприятие болничните листове били намалели драстично. Така по данни за миналата година от бюджета на ДОО са били разходвани 16 млн. лв. за болнични.