Около юли ще има корекция още в първите сметки за парно. В това увери в сутрешния блок на bTV енергийния министър Теменужка Петкова.

С бизнеса енергийният министър винаги е имала добър диалог и тежки въпроси за решаване. Никога не е стоял въпросът дали да се възстановяват парите на бизнеса или не, а как да се намери възможност и вариант да се върне надвзетото от индустрията, обясни тя.

Според Теменужка Петкова не би трябвало да има повишаване цената на топлинната енергия за бита и нямало причина, но КЕВР има последната решаваща дума. Няма как да има повишение, защото КЕВР ще излезе с цена за целия регулаторен период и цената няма как да бъде променяна, увери енергийния министър и посочи, че също нямало причина цената на топлинната енергия от 1 май да бъде увеличена.

Валентин Николов: От "Газпром" върнаха почти 200 млн. лв. на "Булгаргаз"

Валентин Николов: От "Газпром" върнаха почти 200 млн. лв. на "Булгаргаз"

Исканията на "Булгаргаз" вече са внесени в КЕВР

Само с 2% е намаляла събираемостта на сметките за ток от началото на кризата. Около 20% от битовите потребители са се възползвали за удължаване на сметката.

Строителството на Балкански поток също не се забавя, а се извършват дейности за живота и здравето на хората, с които се движат в рамките на сроковете. Мариците също работят и проблем няма, увери енергийния министър.

Иначе целта на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за енергетиката бил по максимално бърз и ефективен начин този положителен ефект за договаряне цената на газта да достигне максимално бързо до потребителите, обясни енергийния министър.

Цената на руския природен газ пада с 40%
Обновена

Цената на руския природен газ пада с 40%

От "Газпром" днес са ни изпратили договора след преговорите заради антимонополното решение на ЕК

Хората, които заплащат топлинната енергия или доставката на природен газ и плащат на месечно реално потребление, техните сметки ще бъдат редуцирани с първата възможна сметка. От нея ще бъде направено преизчисление и реалната сума, която трябва да бъде платена ще бъде минус това, което има като разлика за възстановяване на съответният клиент, поясни Теменужка Петкова.

Целта е бързо да се случи и с първата възможна сметка хората, които плащат сметките си на месечно потребление, ще получат намаление в цената. "Около юли ще има корекция още в първите сметки за парно", увери тя.

В 30-дневен срок КЕВР трябва да излезе с нови ценови решения от август 2019 до 31 март 2020 г. След това има срок до 20 дни за "Булгаргаз", да се направят презизчисленията и да подпише споразумение с клинетите си. След това в рамките на 14 дни сумите трябва да постъпят при клиентите.

Приблизително 72 млн. лв. ще бъдат възстановени на топлофикационните дружества, клиенти на "Булгаргаз". Крайните снабдители на природен газ ще получат малко над 22 млн. лв.