Проектанти, контрол и строители трябва да бъдат абсолютно независими. Това заяви пред БНР инж. Иван Каралеев от Камарата на инженерите проектанти.

Според него изпълнението на проекти на база на инженеринг може да доведе до изкривяване на основните нормативи.

Инж. Каралеев обясни, че голяма част от обществените поръчки се възлагат именно на инженеринг и тогава строителят поема цялата отговорност за изпълнението и контролира целия процес.

Според него това е изгодно за възложителя, но е неприемливо за обществото. Той посочи, че грешка в проекта много лесно може да бъде отстранена още в началото.

Фандъкова: Лоши проекти и неподготвени строители са проблемите на ремонтите

Фандъкова: Лоши проекти и неподготвени строители са проблемите на ремонтите

Санкциите за качество са 1,2 млн. лева, за забавяне - по 240 000 лева на ден

Според инж. Мирослав Мазнев - изпълнителен директор на Строителната камара, строителството у нас се изпълнява съгласно всички европейски достижения.

Строежите в България са с качество, категорично доказано, не по-лошо от останалите страни, категоричен бе той. Инж. Мазнев изрази мнение, че ако се допускат грешки, то те се дължат на нормативната база. По тази причина в бранша целят чрез нормативни документи да се създаде обстановка на регулиран процес и добро взаимодействие.

Според него именно недостатъците в нормативната база пречат на координираността между участниците. Инж. Каралеев също се съгласи, че има проблеми в нормативната уредба и това затруднява цялата система.

Не може обществени поръчки да се залагат по критерий за най-ниска цена, категоричен бе той и обясни, че това не води до добри резултати.

Камарата на строителите иска разрешенията за строеж да минават идеен проект

Камарата на строителите иска разрешенията за строеж да минават идеен проект

Настояват за разработване на два нови закона