"Не може, ако пицата има 12 парчета, 11 да бъдат в търговската верига, а последното парче да се дели между останалите производители и участници".

С тази метафора завърши пресконференцията на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, Асоциацията на млекопреработвателите в България и Асоциацията на месопреработвателите в България. Те настояват пакетната цена, която предлагат - разликата между нетната и продажната цена, - да не бъде повече от 30%.

Брифингът на трите асоциации премина под заглавието "Как да научим магарето да живее, без да яде", както асоциациите описват взаимоотношенията си с търговските вериги.

От Асоциациите настояват за ясна политика от страна на държавата затова там, където не действат принципите на свободната търговия, да се направи регулация, която да подпомага българската икономика. "Държавата трябва да застане зад своето производство. Ние желаем да бъдем партньори, но не можем да бъдем убивани", настояха те.

Производителите настояват в срок търговските вериги да приемат пакетните им цени.

Мариана Кукушева заяви, че ситуацията в момента устройва единствено и само търговските вериги, а неприемането на новите пакетни цени води производителите към Терминал 2. 

Мариана Кукушева: Поскъпването на хляба е факт

Мариана Кукушева: Поскъпването на хляба е факт

Веригите могат да си позволят да нямат печалба от хляба, но малките магазинчета - не

Неактуализирането на себестойността на продукцията в разумен срок от 14 дни води до загуба на работна ръка, а така или иначе проблемът с работната ръка е огромен, предупреди Мариана Кукушева.

По думите й към настоящия момент модерната търговия е над 50-60% на пазара, но в същото време се случва между малките участници в нея. Модерната търговия не е партньор, който можеш да избегнеш, а единственият партньор, през който можеш да стигнеш до крайния потребител, акцентира Кукушева.

Тя подчерта, че модерната търговия изпълнява своя йезуитска програма, с която смачква българските доставчици.

"Ние сме живи организми, които винаги трябва да плащат данъци, но и да генерират печалба, защото чрез нея можем да повишаваме своята конкурентноспособност", изтъкна Кукушева и посочи, че ценовите предложения, които правят доставчиците към търговските вериги остават все още неразгледани.

"Магарето умира и не може да живее без храна. Въпросът е в това - ще оставим ли всички магарета в страната да умрат", запита Кукушева. 

Прогнозират поскъпване с 50% на свинското у нас до края на годината

Прогнозират поскъпване с 50% на свинското у нас до края на годината

Според данни на Асоциацията на месопреработвателите цените на свинското са се повишили с 40%

От своя страна Атанас Урджанов, председател на Асоциацията на месопреработвателите в България, коментира повишението на цените и вноса на по-висока цени, като в Европа повишението е с над 50% вследствие на Африканската чума.

Това може да доведе до фалит на производители, защото той (производителят - б.р.) не може да прави качествена продукция с некачествена или евтина суровина. Урджанов се надява търговските вериги да бъдат благосклонни и увеличението на доставчиците да бъде прието по-бързо до края на януари, защото са във "форсмажора ситуация".

Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България, констатира, че е унизително производителите да бъдат превръщани в просяци. Ако не се приеме увеличението, за което настояват, вариантите са два - единият е да затворят, а другият е всички хора да консумират продукти само с надписи, но с неясно съдържание.

На годишна база млечните крави са с 18 000 по-малко, като след 10 години кравите ще са около 50 000 - толкова колкото могат да изхранят само един квартал на София. Зоров предупреди, че в Европа също намалява производството на мляко.

Той очаква държавата да регулира пазара, тъй като тя разполага с различни лостове и механизми, въпреки че е пазарна икономика. "Ние сме в едно менгеме, което като се свие - край", предупреди Зоров.