Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България разпространи своята позиция относно въвеждането на минимална цена на  хляба.

В нея се посочва, че БКИХСБ не приема и категорично се разграничава от предложението за въвеждане на минимални цени на хляба (80- 90 ст. за 700 гр. хляб).

Идеята на Регионален съюз на хлебопроизводителите и сладкарите - гр. Монтана и ФХСБ противоречи на пазарните принципи и европейската практика, изтъкват от камарата. Според тях формирането на така предложената цена ощетява крайния потребител.

Нещо повече, според браншовата организация, това би довело до намаляване на конкурентоспособността на фирмите и застой в бранша.

От камарата на хлебопроизводителите са на мнение, че решаването на проблемите в бранша изискват преглед и анализ по цялата верига „зърно-брашно-хляб".

В тази насока са предложени и няколко стъпки.

Сред тях са прилагане на единни критерии на контрол от оторизираните органи, както за големите така и малки фирми; задължително и реално сертифициране и внедряване на добрите производствени практики; анализ на бранша от независима международна одиторска компания; създаване на единен регистър на хлебопроизводителите в България; задължителна регистрация по ДДС на всеки производител; изясняване на легитимността и представителността на трите към момента браншови организации (БКИХСБ, ФХСБ, АХСБ).

Позицията на камарата на индустриалните хлебопроизводители и сладкари е изпратена до вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.