Няма нарушения на фирмите, които произвеждат мляко и млечни продукти в Южна България.
Това е заключението от извършената проверка на Апелативната прокуратура в Пловдив.

Проверките започнаха, след като преди три месеца се повдигна въпросът какви продукти се използват при производството на мляко и спазват ли се технологичните изисквания.

Инспектирани са 41 предприятия като 13 от тях са в област Пловдив, 6 в Смолянско, 4 - в Пазардишко, а останалите са в Хасковски, Старозагорски и Кърджалийски региони.

В 9 от предприятията е установено, че използват сухо мляко, млечен протеин, растителна мазнина или палмово масло, но те са съобразени с нормите и с необходимата технологична документация.

Във всички обекти са спазени и изискванията при производството и етикирането на млечните продукти.

Въпреки че няма констатирани нарушения Апелативна прокуратура е разпоредила на Окръжните прокуратури и на здравните и санитарни инспекции да продължат извършването на системни проверки в мандрите.

Ще се инспектират валидността на сертификатите за използване на добавки, тяхната безвредност, срокът на годност на продуктите, както и изправността на инсталациите за термична обработка на част на суровините.

Проверките трябва да приключат през пролетта на следващата година.