Всички поддържани от Агенцията по вписванията регистри работят в пълната си функционалност. Това съобщават от агенцията във връзка с публикации в медиите, че работата на Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел е под заплаха.

Предприетите действия по обявяването на обществена поръчка за надграждане на съществуващите дискови масиви за съхранение на данни се основават на детайлен технически анализ и целят гарантиране на работоспособността и отказоустойчивостта на регистрите.

Необходимият допълнителен ресурс възлиза на 300 терабайта, като 120 терабайта следва да се осигурят незабавно.

Търговският регистър отново може да спре

Търговският регистър отново може да спре

Агенцията по вписванията има 20 дни, за да намери 120 терабайта дисково пространство

Агенция по вписванията напомня, че и към този момент продължават разследванията относно срива на Търговски регистър през август.

С цел опазване на полезни за разследването данни, не се изтриват данни от информационните масиви, като техният обемът възлиза на 80 ТБ.

Обявената обществена поръчка ще надгради новодоставените и гаранционни масиви за данни, което от своя страна предопределя кръгът на потенциалните доставчици - официални партньори на производителя.

Припомняме, че по-рано днес се появи информация, че Търговският и Имотният регистри могат да спрат да функционират до 20 дни. 

Причината - изчерпване на мястото в информационните система за съхраняване на данни.

Търговският регистър се срина на 10 август 2018 г. Агенцията по вписванията обявиха, че причините са технически, а регистърът трябваше да бъде пуснат още на същия ден. Това обаче не се случи.

На 16 август бившият вече директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова заяви че няма засега намерение да подава оставка, а като определение за кризата каза: "Случват се такива неща."

На следващия ден - 17 август, се състоя среща между премиера Бойко Борисов и министъра на правосъдието Цецка Цачева. Срещата не бе оповестена предварително.

Премиерът Бойко Борисов изказа недоволството си от ръководството на Агенцията по вписванията заради срива. Борисов обаче заяви, че смяна на ръководството и уволнения няма да има, докато кризата не се овладее.

Въпреки това Даскалова подаде оставка още същия ден - 17 август.

Прокуратурата, ДАНС и МВР бяха сезирани по случая.

На 17 август беше възстановено и подаването на данни от Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел към средата за междурегистров обмен (RegiX), поддържана от Държавната агенция "Електронно управление".

Регистърът започна да функционира напълно чак на 27 август.