Девет български компании попадат в годишната класация на агенцията за бизнес информация SeeNews за най-големите сто компании по общ приход в Югоизточна Европа. Класацията е за 2016 година и обхваща държавите Албания, Босна и Херцеговина, България, Косово, Македония, Молдова, Словения, Сърбия, Румъния, Черна гора и Хърватия.

За разлика от 2015 година за 2016 година страна ни е представена от две компании по-малко.

Най-добре представената компания в страната ни е "Лукойл Нефтохим Бургас" АД. Компанията е и на 5-та позиция в общата класация. По-назад в класацията се нарежда "МК Аурубис България" АД, която заема дванадесето място. За 2015 година компанията е била с 5 позиции по-напред в общата класация. На 16 място в общата класация е третата българска компания в чарта - "Лукойл България" ЕООД.

Според класацията обаче Румъния е регионът с най-развита икономика. 59 от 100 компании в чарта са румънски. Най-голямата компания в Югоизточна Европа е румънската компания-производител на автомобили Dacia, част от Groupe Renault. Компанията е с ръст на приходите от 8% за 2016 година, достигайки 4.619 милиарда евро.

Правим с Румъния търговски къщи за износ на месо към арабските пазари

Правим с Румъния търговски къщи за износ на месо към арабските пазари

Проведе се съвместно заседание на правителствата на България и Румъния

Освен най-големите компании класацията на SeeNews отразява още стоте най-големи банки по общи активи и на най-големите сто застрахователи по брутно записани премии.

В класацията за 100 най-големи банки в Югоизточна Европа България има общо 17 представители. През 2015 година страна ни е била представена от 18 банки в тази класация.

Най-големият български кредитор е "Уникредит Булбанк" АД. Банката заема 6-та позиция в класацията. На 13-то място се нарежда банка "ДСК" ЕАД.

Румънската банка Banca Comerciala Romania е на върха на класацията на TOP 100 за банковия сектор.

Борисов иска още гранични пунктове с Румъния

Борисов иска още гранични пунктове с Румъния

От 2007 г. България и Румъния имат съвместен контрол за преминаване на границата

В класацията влизат и 19 български застрахователи. Тазгодишният най-голям застраховател е "Лев Инс" АД, заемащ 20-то място, вместо миналогодишния представител на тази позиция - "Армеец" АД. На 22-ро място се нарежда "Булстрад Виена Иншурънс Груп" АД.