Нова схема за подкрепа на бизнеса разработват в Министерството на труда и социалната политика, съобщава БНР.

Предвижда се тя да надгради действащата мярка 60/40 като част от втория пакет от мерки, обсъждани от правителството.

Заместник социалният министър Зорница Русинова обясни, че средства за запазване на персонала ще се насочат и към фирми, останали извън мярката 60/40.

Мярката 60/40 не можела да бъде панацея

Мярката 60/40 не можела да бъде панацея

Лидерът на КНСБ бил умерен оптимист, че тя ще сработи

За фирмите, които не са кандидатствали по въпросната мярка, но и за тези, които са част от схемата, ще има допълнителна възможност да запазят и персонал, за който не са получили държавно финансиране. Цели се запазване на заетостта, като средствата са от еврофондовете.

Русинова обясни, че идеята е в рамките на до два месеца МТСП да покрива 40% от минималната работна заплата плюс осигуровките към нея. Това означавало, че ведомството ще покрие за всеки един служител минималните прагове на обезщетение за безработица, вместо той да бъде съкратен.

Зам. социалният министър припомни, че от 5 до 50 000 лева са достъпни и в момента през кредити от Фонда на фондовете, като срокът за погасяване може да стигне до 10 години, а лихвените проценти са между 1 процент до 3%.

С Европейската комисия се преговаря достъп до кредитите да получат и фирми, които съществуват не от 3, а от 5 години, като се смъкне и долната граница за 3000 лева. Целта е да се покрият повече предприемачи.

Над 23 000 работници ще бъдат обезпечени с мярката 60/40

Над 23 000 работници ще бъдат обезпечени с мярката 60/40

Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев