Ще възстановим 80-90% от загубеното следващата година, сочат прогнозите. Това заяви икономическият министър Лъчезар Борисов пред bTV.

През следващата година това, което създаде българската икономика като БВП, ще покрие загубите от кризисния период, категоричен е той.

Според него мерките са били навременни, а у нас не е имало и затваряне на цялата икономика.

Ще докоснем над 8150 компании, които ще получат 115 милиона лева, разплащането започва от понеделник, обясни икономическият министър.

Той уточни, че това ще докосне всеки затворен с последната заповед на министъра на здравеопазването сектор. Борисов оцени, че страната ни се справя с кризата добре.

Ако нямаше COVID ситуация, щяхме да приключим годината с нулев дефицит. Ако нямаше криза, приходите може би щяха да са 4-5% повече, добави Лъчезар Борисов.

Той обясни, че социално милиард и 4 милиона лева са инжектирани в бизнеса до момента. 

"В макроикономически план потреблението расте дори по време на криза, през прогнозата на БНБ дори е отчетено. България ще се окаже една от лидерите от страните в ЕС по линия на потребление и поддържането му", коментира икономическият министър.

Относно кеш грантовете той обясни, че има няколко сигнала, на които е обърнато специално внимание по линия на това, че са засечени телефонни измами. Предстои да се проверят от съответните институции.