Синдикатите са категорично против одобрения проектозакон за събранията, митингите и манифестациите. От КНСБ и КТ „Подкрепа" ще внесат възражения срещу текстовете, защото с тях се ограничават правата на всички граждани за протест.

„Отдавна известен е фактът, че политиците мразят народа си. Те се сещат за него само когато той трябва да гласува за тях", коментира вицепрезидентът на КТ „Подкрепа" Димитър Манолов.

"Това, че им викат под прозорците също не ги впечатлява кой знае колко много. Мисля, че народът ще ги оцени по достойнство на изборите, които идват", заяви Манолов.

Помолен за коментар на част от текста в законопроекта, който гласи, че няма да могат да се блокират републикански пътища, Манолов отговори: „Ще видим дали ще могат или няма да могат".

Одобреният от правителството проект на закон за събранията, митингите и манифестациите не е съгласуван със социалните партньори в националния съвет за тристранно сътрудничество, добави Чавдар Христов - изпълнителен секретар на КНСБ.

„Ако така вървим, някое следващо правителство въобще ще забрани протестите в България и ще ни пренасочи към някоя близка съседна държава. Може би това е много по-спокойно за управляващите", коментира Христов.

"И защо точно сега? Това ли е най-важния законопроект, който следва да бъде приет, при това без да са попитани тези, които протестират - поне да си кажат мнението", коментира Христов.

Синдикатите се надяват законопроектът да не бъде приет от парламента.