С промени в трудовото законодателство се слага край на дългите уикенди от четири дни и отработването в събота.

Това стана ясно от изказването пред журналисти на министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова, която участва в дебат за развитието на кадрите в сферата на туризма.

С промените се удовлетворяват исканията на бизнеса за край на отработването в събота, тъй като често това било неефективно и генерирало загуби. Така миналата година подобни дълги уикенди с отработване в събота е имало три или четири пъти. „Това, което ще предложим е много проста предвидимост с фиксирания брой на официални празници. Ако те се паднат в събота или неделя, съответно да се почива в понеделника, следващ празника”, обясни Русинова.

Бизнесът поиска да няма сливане на почивни дни при официални празници

Бизнесът поиска да няма сливане на почивни дни при официални празници

По Великден и Гергьовден българският бизнес

Тя допълни, че така Министерският съвет няма ежегодно да решава сливането на празниците.

„Считам, че и за хората, и за бизнеса ще е по-добре, защото знаете, че отработването в събота не винаги е достатъчно ефективно. Доста проблеми има, когато отработването е в неучебни дни за родителите, отглеждащи ученици”, коментира още министър Русинова.

Така, ако някой иска да ползва дълъг уикенд в случай, че официалният празник се пада в четвъртък, ще трябва да поиска разрешение от работодателя, за да почива в петък и да има на разположение общо четири почивни дни.

Туристическият сектор има интерес от сливането на почивните дни, тъй като генерира повече приходи, коментира още Зорница Русинова.

Така например 6-ти май 2017 г. се пада събота и за да не го губим като почивен ден, ще почиваме в понеделника. „Няма да има почивни дни, които са официални празници и да бъдат загубвани от хората”, коментира министър Русинова.