Министерството на труда и социалната политика (МТСП) ще подпомага млади предприемачи с нисколихвени кредити. Това обяви министърът на труда и социалната политика в оставка Зорница Русинова при откриването на традиционния форум "Дни на кариерата" в Университета за национално и световно стопанство (УНСС), съобщават от министерството.

Тя обясни, че през следващите месеци министерството ще стартира схема по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Ще бъде създадена мрежа от консултантски услуги в помощ на млади хора с идеи за развиване на собствени стартъп компании.

Към Фонда на фондовете за финансиране на стартиращи и социални предприятия са насочени 70 млн. лева от бюджета на програмата, припомни Русинова. За млади хора до 29 години, които започват стопанска дейност и се самонаемат или стартират микропредприятие, са предназначени 12,5 млн. лева. Зорница Русинова обясни, че със средствата ще се отпускат кредити с ниски лихви между 5000 и 50 000 лева. Очаква се по този начин най-малко 440 младежки предприятия да бъдат подкрепени през целия програмен период.

Русинова изтъкна, че в страната ни през последните месеци има положителна тенденция на пазара на труда. Тя отчете, че безработицата у нас е по-ниска от средното равнище за Европейския съюз. По данни на Евростат през октомври младежката безработица у нас е била 14,5%. Средното й равнище в ЕС надхвърля 18%.

Зорница Русинова подчерта, че най-важното не са процентите, а младите хора да останат и намерят реализация в България. Според нея започването на собствен бизнес е сред най-добрите възможности за това. Русинова пожела на студентите да бъдат амбициозни, активни и предприемчиви.

Агенцията по заетостта ще представи пред студентите възможностите за повишаване на квалификацията и започване на работа.