Министерство на икономиката чрез Оперативните програми ще стимулира женското предприемачество. Това стана ясно от думите на заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева, която взе участие в дискусия за Деня на предприемача.

Ще се стимулира и женското предприемачество над 40 години, но няма да бъдат забравени и младите предприемачи. Идеята е да се стимулират и хората, които остават без работа, да започнат свой бизнес. Около 17% от хората, които поставят предприемачеството като своя кауза, като начин за свое развитие, искат да останат в регионите, които живеят, посочи заместник-министърът на икономиката. Затова и фокусът пада на тях.

Все повече хора до 44 години смятат, че могат да правят бизнес там, където живеят. Броят на предприемачите между 18-24 години е около 18%, каза Везиева. Възрастовата граница 25-34 години е тази, в която предприемачите реагират, а не 18-24 години, подчерта данните, с които разполага още зам.-икономическият министър.

Даниела Везиева посочи като приоритет това да покажат на младите хора, че у нас може да се прави бизнес.

Младите трябвало да отстояват своите креативни идеи. Не е толкова сложно, убедена е тя. Според нея младите са този ресурс, който предполага икономически растеж.

В България предприемачеството се възприема доста успешно и доста добре, според Везиева, която открои 2016 година като успешна за българските предприемачи.

Идеята на днешния форум е да покажем добрите практики, изтъкна тя.