48 фирми от сектора търговия на дребно се обединиха в Асоциация.

Председателят на Управителния съвет на асоциацията Иво Баев посочи по време на  пресконференция,  че амбициите на новата организация е в скоро време съставът й да се увеличи.

От асоциацията имат планове и за активно участие  в законодателната дейност, свързана с търговията на дребно.

Искаме да станем глас на търговците на дребно, да защитаваме техните права и да помагаме при решаването на проблемите им, посочи Баев, цитиран от БТВ.

Организацията ще приема нови членове, след като бъдат препоръчани от двама представители на асоциацията. Условието е те да са регистрирани по Закона за ДДС и основната им дейност да бъде търговията на дребно.

Едно от първите действия на асоциацията ще бъде създаването на етичен кодекс, който да защитава както търговците, така и потребителите. Създаването на асоциацията не е предизвикано от кризата, то дори е закъсняло, защото в повечето европейски страни има подобни организации, които да защитават бранша, смятат представителите на асоциацията.

Според  тях Законът за защита на потребителите не се прилага ефективно. Те твърдят, че за нарушения при качеството на стоките търговци не се наказват, а в същото време се санкционират търговски вериги и магазини по незначителни според тях поводи.

Представителите на асоциацията посочиха, че един от нормативните документи, който се нуждае от спешна промяна, е правилникът за прилагане на Закона за защита на потребителите.

В отговор на въпрос дали цените в България ще бъдат намалени също толкова, колкото и в Западна Европа като противодействие на кризата, Баев заяви, че в редица магазини намаленията са 70-80%. Ще се опитаме да въведем регламент за сезонните намаления и глоби за търговците, които го нарушават, посочи още той.

Баев добави, че една от идеите на асоциацията е наемът в големите търговски центрове да се определя като процент от продажбите. Това ще позволи излизане на светло на цялата търговия в тях, смята той.

От организацията ще се стремят да обединят големите търговски вериги и собствениците на малки магазини и да защитават интересите на всички търговци, независимо от обема на търговията им.