Тонове от прочутите кюстендилски череши може да изгният по дърветата, оплакват се местни производители. Причината е, че няма берачи, които да помогнат в прибирането на реколтата, съобщи БНТ.

Прекупвачите дават ниски цени и така собствениците на градини не могат да дадат прилични възнаграждения дори на доброволци.

Овощари: Държавата не спря картела за изкупуването на черешите

Овощари: Държавата не спря картела за изкупуването на черешите

До години ще изгубим овощарството си, категорични берачи

Проблемът с намирането на работна ръка с всяка изминала година все повече се задълбочава. Иван Георгиев отглежда над 20 декара черешови масиви край кюстендилското с. Соволяно. По думите му над 40 % от сладкия, червен плод ще остане по дърветата необран и ще изгние.

"Нема кой да бере, брат ми е тираджия и е по чужбина, децата са ученици, мене крак ме боли, не мога да ходим и това е, нема кой да работи", каза Иван Георгиев - земеделски производител.

Държавата подпомага изкупвачите на череши

Държавата подпомага изкупвачите на череши

Очаква се компенсации от ЕС за производителите

Трудно е да намери работна ръка за прибирането на реколтата и друг овощар - Людмил Ефтимов, който разчита само на собствени сили за обиране на декарите череши.

"Нямаме хора в Кюстендил. Хората са ни повече по Европа и за това липсват доста и който с каквото може, се справя самичък и така. На младите не им се работи тая работа и така. Не е леко да се берат череши", каза Людмил Ефтимов.

Производители казват, че берачите искат по-високо заплащане за труда си. Много от тях обаче не могат да си го позволят.

"Берачът иска 50 ст. (на кг череши - б.р.) и за нас не остава нищо. Имаме 10-11 декара и се справяме, берем си ги", каза Георги Станчев - земеделски производител.

Реколтата тази година е добра, но стопаните не се надяват на голяма печалба, защото трудно пласират продукцията си.

"Повече се гледа едрината на черешата отколкото вкуса на черешата. Хората ги оставят по дърветата - не ги и берат като няма пазар", разкри Людмил Ефтимов.

Според производителите е наложително в региона да се разкрият фабрики за преработка на плодове. В момента съществуват три на територията на община Кюстендил, но те са недостатъчни.