Нелегалните таксита са най-много в курортните центрове и в големите градове. Това заяви след правителственото заседание транспортният министър Александър Цветков.

Там борбата с тях е най-сериозна, посочи още той. Очаква се, по думите на Цветков, след приемане на Закона за транспортните превози да се определи една пределна цена и спекулативно високите цени да бъдат прекратени.

Това уронва имиджа на България, но това като цяло понижава доверието към таксиметровите услуги, изтъкна министър Цветков.

Пределните цени той определи като крайно необходима мярка. Над 90% от населението на страната счита, че таван за такситата трябва да бъде въведен, категоричен е Александър Цветков.

Министърът уточни, че лично той не се е возил на скъпо такси. Обикновено такива таксита стоят близо до гарите, до летищата и там хората най-трудно могат да съобразят дали тази цена е реалистична или спекулативно висока, посочи още транспортният министър.

Прагът на таксиметровите цени ще се определя от общините. При превишаване на пределните цени ще се отнемат лицензите на фирмите нарушителки. Общините също ще имат санкциониращи правомощия.

Почти във всички европейски цени има пределни цени на таксиметровите услуги. В закона също така е предвидено за нерегламентирани превози колите да се спират от движение.

При първо нарушение 6 месеца колите ще са извън движение, при второ - една година. Министърът уточни, че става въпрос за превози без съответните разрешителни и нерегистрирани превозвачи.