Цената на акциите на "Трейс Груп Холд" АД паднаха след трагичния инцидент край Своге, при който загинаха 17 души, а 21 са ранени. Четирима от настанените в болница са в критично състояние.

Холдингът, който е сред основните изпълнители на ремонта на пътния участък губи 20,88 процента от стойността на акциите си от началото на годината. За второто тримесечие на годината "Трейс Груп Холд" отчита приходи от 74,2 млн. лв. и печалба от почти 8,8 млн. лв., показва неконсолидираният отчет, съобщава money.bg.

Една от посоките, в които върви разследването на прокуратурата, е за некачествена износваща настилка (най-горният слой асфалт), която не дава добро сцепление. Вследствие на това автомобилите губят контрол. Сигнали са подавани пет пъти до компанията-изпълнител, но тя не е извършила ремонт.

От "Трейс Груп Холд", водещ партньор в обединението ДЗЗД "Трейс Своге", което изпълнява ремонта, разпрати съобщение, в което твърдят, че "цялостната рехабилитация на пътя е извършена съгласно проекта и Техническата спецификация".

Фирмата, ремонтирала пътя на мястото на катастрофата, спазвала стандартите

Фирмата, ремонтирала пътя на мястото на катастрофата, спазвала стандартите

Заради ремонта на АМ "Хемус", движението на камиони е насочено през Искърското дефиле

"Изпълнението е по стандарта на инженерите консултанти FIDIC, т.нар. Червена книга. По този стандарт изпълнителят е длъжен да съгласува всичко с Инженера - известната британска международна инженерно-консултантска компания - Mott Macdonald. Рехабилитацията се извърши по проект "Транзитни пътища", чийто инструментариум не позволява на проектантите и изпълнителя да променят вече съществуващото трасе", посочват още оттам.

И допълват, че рехабилитацията е започнала на 29 септември 2011 г., а асфалтовите настилки са изпълнение през 2014 г., когато и пътят е пуснат в експлоатация. Акт 16 е издаден чак през 2016 г. откогато тече и гаранционният срок. Според заданието на обществената поръчка от АПИ и подписаният след спечелване на търга договор, рехабилитацията на 81,779 км. от Искърското дефиле е осъществена за 22,9 млн. лв. без ДДС.

Вече са взети и проби от асфалта. Тази сутрин министърът на регионалното развитие Николай Нанков заяви пред НоваТВ, че ще стартира процедура по привеждане на банковата гаранция на изпълнителя.

Над 20 дефекта на ремонтирания път, погубил 16 живота

Над 20 дефекта на ремонтирания път, погубил 16 живота

Ремонтът е бил приет от 20-членна комисия без забележки

"Трейс Груп Холд" е сред най-големите изпълнители на обществени поръчки в областта на пътната инфраструктура у нас. Освен това дружеството работи и в Сърбия, където участва в строителството на част от Коридор №10 и други, а наскоро отваря офис и в Германия.

Компанията е спечелила 108 поръчки за почти един милиард лева. Отделно дъщерни дружества също са изпълнявали множество проекти.

"Трейс" участва в строителството на софийското метро, както и редица важни пътни артерии в столицата като бул. "Цариградско шосе", ул. "Монтевидео", бул. "Витоша", на АМ "Хемус" и "Тракия", на обходните пътища на Враца и Монтана и редица други.

Община Своге многократно е сезирала АПИ за злополучния път в Искърското дефиле

Община Своге многократно е сезирала АПИ за злополучния път в Искърското дефиле

Пътната администрация обяснява, че си е свършила работата, обезопасяват веднага