Пътят, на който стана тежката катастрофа край Своге, е приет от 20-членна комисия без забележка. Това обясни пред Нова телевизия регионалният министър Николай Нанков.

В комисията са участвали представители на различни институции. Цялата документация за ремонта на пътя ще бъде дадена на следствените органи, които проучват причините за тежкия инцидент.

Ден на национален траур в памет на жертвите от катастрофата край Своге
Обновена

Ден на национален траур в памет на жертвите от катастрофата край Своге

Загинаха 16 души

Държавата ще търси отговорност от виновните при констатация, че трасето е некачествено рехабилитирано, стана ясно от думите му. Въпросното трасе още е в гаранция.

Издадено е предписание фирмата да оправи нередностите по трасето. Тя отказва. Нямаме друг подобен случай, изтъкна министър Нанков.

22 са дефектите на пътя. Има неокастрени храсти, срутване на скална маса. Имало издадено предписание храстите да се подрежат на 15 септември след намаляване на пътникопотока.

Настимир Ананиев: Катастрофата до Своге може да е и заради пътя

Настимир Ананиев: Катастрофата до Своге може да е и заради пътя

Изпълнителната власт да проверява по-често състоянието на пътищата

Този трагичен случай, по думите на строителния министър, щял да даде многото отговори.

Вече е публикувана в Държавен вестник новата наредба за проектиране на пътища, която е съобразена с новите евростандарти, включително и за пътна безопасност.

Документацията в АПИ за ремонта на трасето не предполага пропуски, по думите на Николай Нанков. Мантинелата била сложена в съответствие с нормативните изисквания. Въпреки това експертиза ще докаже дали това е така в действителност. Ще съдействаме на цялото разследване, за да има справедливост за хората, увери министърът.