Цената на олиото се е понижила с около 30 стотинки на тържищата и ще продължи да намалява.

Това съобщиха от Държавната комисия по стоковите борси и тържища, цитирани от БНР. Поевтиняването е заради по-ниската изкупна цена на слънчогледа.

След двойното поскъпване на олиото за около една година вече има трайно поевтиняване. Високите добиви на слънчоглед тази година и значително по-ниските изкопни цени смъкнаха стойността на олиото.

"Вече има региони, в които цената на олиото е около 2.50 лв. Това е цената на стоковите тържища в страната и това са цени на едро. Това не са цените в магазинната мрежа, от която ние пазаруваме", каза Ваня Зидарова, държавен експерт в Комисията по стоковите борси и тържищата.

Производствената цена на олиото е намаляла с 30-40 ст. на литър отпреди около месец. Докато понижението радва потребителите, стопаните, които отглеждат слънчоглед, са недоволни от ниската изкупна цена на тазгодишната реколта.

Председателят на Националния съюз на зърнопроизводителите Красимир Аврамов посочи: "Цената на слънчогледа спадна спрямо миналата година с над 300 лв. и в момента сделки между производители и търговци не се осъществяват, защото разминаването е в много големи граници. Ние се стремим да продадем слънчогледа на цена над 620 лв., а предлагането е на нива от 540-550 лв. за тон слънчоглед."

Миналия септември търговците купуваха слънчогледа за около 950 лв. за тон.