Унищожават 44 кг и 700 гр мед заради нарушение при етикетирането, съобщиха от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).

Търговци в страната ще трябва да доказват произхода на още 62,77 кг мед, които не са били придружени от документите, изисквани по регламент. Продукцията им била некоректно етикетирани и без идентификационна маркировка. 

Пчелари: Ниските изкупни цени убиват бранша

Пчелари: Ниските изкупни цени убиват бранша

Нямаме българска марка мед

Предписанията за некоректно етикетиране са издадени от областните дирекции на БАБХ в Кюстендил, Русе и София област. Съставени са 9 акта за установяване на административни нарушения, включително за липса на регистрация на обекта като търгуващ с храни

От Кюстендил и Сливен са установени нарушения при етикетирането на меда - липсва страна на произход, която задължително трябва да бъде изписана на етикета на пчелния продукт.

Нарушенията са открити при тематичните проверки от 16 декември 2019 г. до 03 януари 2020 г. Контролът целеше да провери съответствието на етикетирането на пчелен мед и пчелни продукти с изискванията на Регламент (ЕС) № 1169/2011 за предоставяне на информация за потребителите, като особено внимание се обърне на посочването на страната на произход, където е бил добит медът - задължително изискване на чл.5 от Наредбата за изискванията към пчелен мед, предназначен за консумация от човека. 

Пчеларите се надигат срещу пестицидите в земеделието, убиващи пчелите

Пчеларите се надигат срещу пестицидите в земеделието, убиващи пчелите

Всяка година отровните препарати унищожават десетки хиляди пчелни семейства

На територията на цялата страна са проверени общо 736 търговски обекта, от тях 529 за търговия на дребно, 67 - на едро, 140 обекта за обществено хранене.