Завод със 100 нови работни места откри в технологичния парк в Монтана швейцарската фирма "Палемонтех", съобщиха от Министерството на икономиката.

В завода се произвеждат метални и мрежести палети, които се изнасят в Швейцария.

Собственикът на завода увери, че производството е оборудвано с най-новите машини, а за изграждането му са вложени 6 млн. лева. Той има 5 600 кв. м застроена площ и прилежащ терен от още 25 декара.

"Радвам се, че дадохме знак на хората в този регион, че и тук има бъдеще и че не трябва да го напускат", заяви собственикът Андре Урех.

Заместник-министърът на икономиката Любомирп Ганчев коментира, че всяка инвестиция в северозападна България била празник за региона и за правителството.

Той съобщи, че през 2016 г. в Министерството на икономиката са сертифицирани 24 проекта на инвеститори, които засягат северозападния район - областите Монтана, Враца, Видин, Плевен и Ловеч. Общата стойност на проектите е 380 млн. лв., срокът за изпълнение е 3 години. От началото на тази година са сертифицирани 6 проекта за 143 млн. лв., уточни Ганчев.

Кметът на Монтана Златко Живков благодари на инвеститора за всяка едно от разкритите 100 работни места в Монтана и заяви, че днешният ден е много хубав за областния град. Той припомни, че в технологичния парк в Монтана вече работят и други фирми и заяви, че се надява младите хора да остават и работят в града.