Десетки частнопрактикуващите ветеринарни лекари се събраха на протест пред сградата на Министерството на земеделието и храните. Организатор на протеста е Българският ветеринарен съюз.

Причината за недоволството им е, че Земеделското министерство продължава да не изпълнява подписания рамков договор с ветеринарите и не изплаща средствата, заложени по него, съобщи БНТ.

МЗХ дължи още 1 млн. за първото тримесечие. За второто тримесечие пък според рамковия договор ветеринарите трябва да получат 7 млн. лв. Досега са им платени само малко над 2 млн. лв. за първото тримесечие.

Ветеринарите заявиха, че ще уведомят за проблема Европейската комисия, допълва БНР.  

В момента частнопрактикуващите ветеринари извършват заложените по договора дейности за своя сметка, докато чакат възстановяването на средствата от земеделското министерство.

Ветеринарните лекари са спрели изследванията на животни за опасни заболявания, както и маркировката на добитъка, заради неизплатените суми още миналата седмица. В някои райони на страната лекарите са спрели всички дейности, свързани с профилактиката и здравеопазването на животните.

От съюза информират още, че дори да искат в момента ветеринарите не могат да правят маркировки на животни, тъй като от Националната ветеринарномедицинска служба не са осигурили марки за целта.

От името на гилдията председателят на съюза д-р Трифов Цветков изрази нейната решимост да отстоява интереситена членовете й до изпълнение на рамковия договор.

В протеста участваха лекари от 28-те области на страната.