Все още не е ясно с колко точно ще бъде увеличен акцизът на най-продаваните цигари догодина.
Това заяви изпълнителният директор на „Булгартабак" Иван Биларев, цитиран от БНР.

Той уточни, че до сега изчисленията на холдинга за това с колко ще поскъпне кутия цигари са правени при разчети с повишение до 64 евро за 1000 къса, каквото е изискването на ЕС.

В момента цигарите се облагат с 52 евро за 1000 къса, а от министерството на финансите преди дни обявиха намерение да надскочат минимума, изискван от Европа и акцизът да е 76 евро. Това увеличение според Иван Биларев би причинило доста проблеми.

„През 2006 г. имаше едно изпреварващо увеличение, което правителството наложи. Аргументите тогава бяха да се изтегли инфлацията в един по-ранен период с оглед на влизането на България в еврозоната", припомни Биларев.

„Това обаче ние загубихме 27% от пазара, което на нас ни говори от опит, че рязко вдигане на акциза има негативни последици по отношение на продажбите", посочи изпълнителният директор на „Булгартабак".

Той заяви, че не фалит на холдинга не може да се очаква, тъй като в момента той няма задължения. Биларев обаче изрази сериозни опасения по отношение на контрабандата на цигари, тъй като България граничи със страни извън ЕС.