Икономистът Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика (ИПИ) посочи, че три групи икономически дейности ще пострадат от коронавируса - забрана за извършване на дейности, отрасли, които зависят от международни вериги на доставки, и всички дейности, свързани с туризъм.

Ефектът и щетата на пандемията върху глобалната икономика е реален - има загуба на стойност и богатство. Въпросът е, че тя ще бъде понесена от различните играчи, посочи Богданов, според когото е утопично да се вярва, че има мерки, които да направят счупеното - цяло.

Каквито и мерки да се предприемат - те да отчитат реалността, настоя икономистът. По думите му първите мерки трябва да бъдат насочени към най-големите краткосрочни рискове.

Важно е какви ще бъдат политиките, за да може българският бизнес да се възстанови след първоначалния шок, посочи икономистът Лъчезар Богданов. Той настоя за мерки, с които българската икономика да си справи добре и занапред.

Властта спира съкращенията на работници и се отказва от военни проекти

Властта спира съкращенията на работници и се отказва от военни проекти

Това обяви в Министерски съвет финансовият министър Владислав Горанов

В заключение икономистът заяви, че би било безкрайно безотговорно да се фалира и държавата заради непремерена реакция. При всички случаи трябва да се вземат адекватни мерки, които да решат проблемите тук и сега и които да подкрепят дейности, които да дадат шанс на българския бизнес да бъде конкурентноспособен след преминаване на шоковата ситуация, настоя Богданов.

"Просто приказките на едро - дай да вземем много, много, много пари да ги похарчим. За какво да ги похарчим, като са затворени заведенията какво ще направим - да вземем държавни пари да ги хвърляме по улиците ли?", запита той и допълни, че България има възможност да финансира допълнителни разходи в кризисни ситуации.

Той посочи, че трябва да сме дисциплинирани в добри времена, за да може в лоши такива да поемем шока, а рискът трябва да е премерен и смислен.

Според Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" синдикатите са подготвени за законодателството за коронавируса, но работодателите не са подготвени. Работодатели се опасявали, че ако оставят работниците си вкъщи, могат да имат проблеми с Главната инспекция по труда (ГИТ).

Президент и премиер загърбват противоречията, дават се по 1000 лв. на медиците

Президент и премиер загърбват противоречията, дават се по 1000 лв. на медиците

Ежедневно ще разговарят и ще си обменят разчети и мерки

"Няма да има планирани проверки, а ще има проверки само по сигнал. Ние не очакваме работник, който да е оставен да си работи вкъщи, да подава сигнал срещу работодателя си. Работодателите да не се притесняват да оставят работниците си да се трудят дистанционно", призова Ваня Григорова.

Огромен проблем е, че има хора, които са на работните си места и все още нямат достатъчно предпазни средства. Дори и тези 1 000 лева за медиците, които бяха обявени вчера от правителството, няма по никакъв начин да компенсират страха на хората, подчерта Григорова.

По думите й още в самото начало синдикатите започнали да получават сигнали за това, че работниците били освобождавани за това, че фирмата забавяла работа. Дори когато вече е въведена мярката за 60% изплащане на възнагражденията, немалко хора ще пострадат и няма да получават нито лев, защото работят в сивата икономика.

"Това е сигнал, който трябва да покаже на българския работник, че не бива да се работи без договор", предупреди Григорова и посочи, че един от основните въпроси е по отношение на хората с увреждания. За тях нямало никакво решение и за това от КТ "Подкрепа" предлага или да им бъде потърсена алтернативна заетост, или да си вземат платен отпуск.

Ресторантьори се боят от масови фалити заради мерките срещу коронавируса

Ресторантьори се боят от масови фалити заради мерките срещу коронавируса

Оплакват се от спад на посещенията и отмяна на резервациите