От първостепенна важност е да бъде изготвен национален план за зелен преход.

За това настоя на конференцията "Работеща България и бъдещето на труда", организирана от КНСБ председателят на синдиката Пламен Димитров. Във форума взе участие и вицепремиерът с ресор екология Борислав Сандов.

Основен проблем според най-големия синдикат у нас обаче остават прекалено амбициозните цели за енергийна трансформация, приети на ниво ЕС, респективно и в България.

Озеленяваме икономиката си неминуемо, но внимателно

Озеленяваме икономиката си неминуемо, но внимателно

Три са основните начини

Освен войната, основното предизвикателство за България и региона е зелената и дигитална трансформация. Много е важно да знаем къде сме, какво сме постигнали и къде се нареждаме сред останалите държави членки на ЕС. През 1990-та година България е емитирала въглеродни емисии в размер на 103,7 милиона тона. 2019 година общите емисии са 43 милиона тона, като малко над 27 тона са емитирани от топлоенергетиката и електроенергетиката. Т.е. дори към 2019 г. България има 60% по-малко спрямо базовата 1990 година. Към настоящия момент обаче имаме нова задача, цел, която беше поета от страната ни чрез Плана за възстановяване и устойчивост - 40% намаление на емисиите през 2026 г. спрямо 2019 г. Т.е. за три години и половина трябва да направим с 1/4 по-малко емисии. Ние бяхме против това и все още сме" подчерта Димитров.

И настоя: "Нужен ни е национален план за справедлив преход. Шансът е, че пред България стоят 25 милиарда евро (по Плана за възстановяване и устойчивост), като в следващите 5-7 години можем да направим този справедлив преход."

Димитров бе категоричен още - КНСБ ще бъде против всякакво закриване на работни места, което не бъде обсъдено със синдикатите, като остава постоянна готовността за ответни действия.