Няма да представлява проблем България да се справи и при хипотеза, че всички доставки на руски петрол бъдат преустановени. Това заяви пред журналисти вицепремиерът и екоминистър Борислав Сандов, който взе участие в конференцията "Работеща България за бъдещето на труда", организирана от КНСБ.

Компенсации за тока и за май месец, газът можело и да не скочи

Компенсации за тока и за май месец, газът можело и да не скочи

Потвърдиха, че ще искаме изключение от ембаргото върху петрола

"Сигурността на доставките е гарантирана, въпросът е с цените. Това е и причината България да отстоява изключване от правилото, което в момента се готви спрямо санкциите (за внос на руски нефт в ЕС). Ако не бъдат постигнати тези уговорки на ниво ЕС, ще се търсят други варианти. Но пак казвам - сигурността е гарантирана", категоричен бе Сандов, макар и невлизайки в подробности за това не дали горива ще има, а на какви цени ще се продават те.

Асен Василев: С вето по шестия пакет санкции защитаваме българския интерес

Асен Василев: С вето по шестия пакет санкции защитаваме българския интерес

Логистиката и превозите ще бъдат скъпи

И в конкретика - България ще внася петрол сорт "Брент" при забрана на вноса на руския "Урал", който към момента се търгува на значително по-ниска цена от западния аналог. Нямало и никакъв проблем "Нефтохим" да пренастрои работния си процес, че да преработва алтернативни на руския петрол. Такава стъпка пък носи рискове от екологична гледна точка, заради което ще се направи обстоен анализ на ефектите върху околната среда.

Сандов бе категоричен още - бъдещето на родната енергетика носи в основата си плавното затваряне на въглищните ТЕЦ-ове, които към момента осигуряват основната част от микса на електроенергия.

Замяната на въглища с газ не е зелена, смята Сандов

Замяната на въглища с газ не е зелена, смята Сандов

Законодателните промени са нужни в почти всяка едно от сферите

"Въглищният сектор е един от секторите с лошо качество на работния процес, рискове за здравето на работещите. Затова търсим добрите решения, които да удовлетворяват регионалните специфики, нуждите на работещите, намирайки им нова работа, която да е със същите или дори по-добри възнаграждения. Отделно - изграждащи нови перспективи за регионите. А тези региони - Стара Загора, Перник, Кюстендил, имат много добри предпоставки за алтернативно развитие извън въглищния сектор", каза министърът.