Кремиковските работници отново излязоха на протест.

В 9.00 ч. металурзите преминаха по булевард "Дондуков" и се отправиха към площада пред храм-паметника "Св. Александър Невски".

След това те ще направят протестно шествие до Министерския съвет и до Министерството на икономиката.

Синдикалните лидери заявиха, че ръководството на комбината се е съгласило с всички искания на работниците. Основните от тях са за изплащане на заплатите.

От предприятието са казали, че продължават разговорите с бразилската компания SCN, но яко няма газ до днес, от утре спира подаването на природен газ към комбината. Това ще доведе до окончателното спиране на коксохимическото производство.

Работниците очакват днес окончателния резултат от преговорите от министър Петър Димитров.

Заплатите на работниците от „Кремиковци" могат да се изплатят и чрез продажба на имущество. Има юридическа възможност за това, обяви синдикалният лидер Васил Яначков, цитиран от БНР. 

Синдикът може да извърши в момента разпореждане с имущество, необходимо е обаче писмено становище на съда по несъстоятелността.

"Истинският източник на средства за заплати - е чрез продажбата на актив, а такава продажба не води до застрашава на дейността на предприятието или неговото оздравяване", бе категоричен Яначков.

Позицията на кредиторите ще се вземе под внимание, въпреки че според становището на юристите това не е необходимо.

Синдикът Цветан Банков обясни, че само едно обжалване на един от кредиторите може да обезсмисли всичко извършено и самата продажба.

Банков припомни, че за периода 2007 - 2008 година са извършен и продажби на неоперативни активи на стойност 95 милиона и това не е било фатално за дейността.
Въпреки това, ако се тръгне към такъв подход, ще трябва да бъде направен много внимателен избор към обекта на продажба, допълни още Банков.