През следващия месец се очертават доста интензивни преговори в Националния съвет за тристранно сътрудничество". Това заяви социалният министър Тотю Младенов минути след края на работната среща между работодатели, синдикати и представители на социалното ведомство.

Министър Младенов посочи, че сред обсъжданите днес въпроси са били регламентирането на промените в Кодекса на труда във връзка с регламентирането на дистанционната работа, агенциите за временна заетост и критериите по отношение на представителността на работниците, служителите и работодателите.

Социалният министър припомни, че изтича 4-годишният период, в който действат работодателските и синдикалните организации и критериите за представителност. По думите му, до края на годината трябва да бъдат проведени следващите критерии. „Това е по отношение на промените в кодекса на труда, които обсъдихме в неформален план", обясни Младенов и допълни, че са били коментирани и позициите по отношение на компенсирането на доходите, както и позициите за минималната работна заплата.

Все още има различни виждания", обясни социалният министър и подчерта, че следващият месец ще бъде много важен по отношение на преговорите по тези въпроси. Запитан дали се води диалог с финансовия министър Симеон Дянков за евентуални компромиси по отношение на въпроса за доходите, министър Младенов отговори: „Дянков е председател на Съвета за тристранно сътрудничество. Аз съм член" и припомни, че този въпрос ще бъде обсъждан съвместно и с другите участници в тристранката. По думите му днес не са вземани решения, а е проведена работна среща.

Припомняме, преди време социалният министър обяви, че е намерил пари за повишаване на минималната заплата, но финансовият министър не одобри идеята.

Председателят на КРИБ Огнян Донев заяви, че както синдикатите, така и работодателските организации са внесли свои предложения за промяна на критериите, залегнали в кодекса на труда от гледна точка на представителността. „Считаме, че критериите трябва да се завишат от гледна точка на повишаване представителността и на синдикалните, и на работодателските организации", посочи Огнян Донев. Той обясни, че става въпрос за това колко е броят на заетите и допълни, че от КРИБ предлагат те да са 250 хил. души.

Председателят на КРИБ изрази убеденост, че по много от въпросите ще бъде постигнато съгласие между работодатели, синдикати и държавата. „И от страна на синдикатите, и от страна на работодателските организации съществува желание да се преговаря с репрезентативни организации, а не с фантоми или хора, които не представляват никого", подчерта Огнян Донев.

Теодор Дечев, изпълняващ длъжността председател на Съюза за стопанска инициатива, заяви, че ССИ е готов да обсъди всякакви промени, но при спазване на две условия. Той обясни, че първото от тях е философията на преговорите да бъде насочена към включваща система на индустриални отношения.

„Тоест, когато преговорите приключат, ние нямаме нищо против да бъдат усъвършенствани по всякакъв начин критериите, но това да не доведе до отпадане на голям процент от заетите в системата на индустриалните отношения и колективното договаряне", обясни Теодор Дечев.

Той предупреди, че не трябва да става така, че да бъдат сътворени едни свръх репрезентативни организации, които обаче представляват значително по-малка част от икономиката на страната. От ССИ изтъкнаха, че могат да се договарят всякакви промени в количествените критерии за представителност, но те трябва да влязат в сила при следващото преброяване.