В момента заседават Управителният съвет на Кремиковци и синдикалните структури в комбината.

Основният въпрос, поставен от синдикалистите, е ще бъде ли изпълнено споразумението, подписано с "Ворксла стийл", фирмата на украинеца Константин Жеваго.

Заплатите на металурзите все още не се изплащат, каза лидерът на Федерация "Металици" Людмил Павлов, цитиран от БНР.

Синдикалните структури в комбината запазват стачна готовност.

Подписаният договор за работа на ишлеме до края на 2009 г. между ръководството на „Кремиковци" и "Ворксла стийл" - България предизвика синдикалните структури да приемат, че кризисната ситуация е частично овладяна, гарантирана е доставката на храни и материали, с което се дава възможност да започне нормален производствен процес и да започне изплащането на дължимите суми за работни заплати и храна на персонала за месеците май и юни 2008 г.

В петък още обаче, стана ясно, че мениджмънтът не е предоставил на ръководството на "Ворксла стийл" информацията за общата сума на заплатите, за разпределението на дължимите суми по отделни производства, за имената на банките и номерата на банковите сметки, за да започне изплащането на дължимите работни заплати за май.
Днес в Управителният съвет този въпрос все още се обсъжда.

В петък УС на предприятието е сезирал прокуратурата с твърдението, че работи под натиск.

Засега заплатите не се изплащат. Единствената клауза по това споразумение, която се изпълнява е, че в „Кремиковци" постъпват суровини и комбинатът работи.